Hrvatska u digitalizaciji uprave na dnu

Autor: Ana Blašković , 23. lipanj 2017. u 13:30
Zemlja je pohvaljena zbog e-osobnih iskaznica, Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Zemlje srednje i istočne Europe u snazi interneta i mobilne mreže sve bliže razvijenom EU15.

Regija srednjoistočne Europe (CEE/SIE) u kojoj se nalaze Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Slovačka, u pogledu pristupa internetu i korištenju mobilne širokopojasne mreže smanjila je razliku u odnosu na zemlje EU15, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Erste grupacije o stanju digitalizacije u ovom dijelu Europe.

U pristupu internetu za kućanstva trenutačno se zaostaje četiri, a u pristupu mobilnoj širokopojasnoj mreži tek dvije godine, dok na rezultat utječe i velik udio ruralnih područja. Iako se situacija popravlja, Erste grupacija naglašava da bi osposobljavanje visoko kvalificiranih radnika u digitalnoj sferi umjesto isključivo u proizvodnji trebao biti daljnji prioritet navedenih zemlja.

Najveći je jaz istoka i zapada Europske unije i dalje vidljiv u kategoriji digitalizacije javne uprave, u kojoj se Hrvatska, zajedno s Mađarskom i Rumunjskom, našla na samom dnu ljestvice. S druge strane, naša je zemlja istaknuta kao primjer dobre prakse u izdavanju elektroničkih osobnih iskaznica te sustava e-građanin koji omogućava komunikaciju s određenim javnim tijelima. Ipak, države CEE7 do sada nisu uspjele razviti zajedničke platforme na nacionalnoj razini koje bi omogućile sigurnu razmjenu informacija između decentraliziranih sustava.

“Uporaba interneta u interakciji s javnošću smanjuje percepciju korumpiranosti i povećava transparentnost vladinih politika i odluka. Također, digitalizacija dovodi do strukturiranih i bržih procesa koji za posljedicu imaju smanjenje troškova i povećanje zadovoljstva državljana”, komentar je glavnog analitičara CEE Macro/FI istraživačkog tima Zoltana Arokszallasija.

Analitičari se slažu da se pozitivne promjene mogu preliti na sve gospodarske grane što bi u konačnici utjecalo na prosperitet čitave regije. Što se tiče drugih uspoređivanih parametara, kao što su prometnice, zemlje srednje i istočne Europe zapadnim su se susjedima približile po gustoći autocesta, no ne i kvaliteti prometnica. Posljedica je to nesklada jer ulaganja u infrastrukturu iziskuju puno fizičkog kapitala, dok se digitalizacija na razini EU pokazala mnogo bržim i jeftinijim procesom, stoji u izvješću Erste grupacije. Uz to, BDP po glavi stanovnika zemalja CEE7 na razini je kakva je u EU15 zabilježena još sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. “Za zemlje CEE regije digitalizacija je neophodna kako bi se održao povoljan tempo ekonomske konvergencije. To bi im pomoglo u protuteži izazovima koji proizlaze iz povećanja ulaznih troškova i demografskih kretanja “, istaknuo je koautor izvješća i voditelj CEE Macro istraživanja pri Erste grupaciji Juraj 
Kotian.     

Komentirajte prvi

New Report

Close