‘Hrvatska je definitivno izašla iz krize’

Autor: Darko Bičak , 17. travanj 2015. u 13:19
Foto: Dino Stanin / Pixsell

“Hrvatska je u pozitivnom, uzlaznom trendu i treba iskoristiti ono što je na raspolaganju da bi se taj trend nastavio i ojačao, a tu je velika prilika u EU fondovima”, istaknuo je Maras te podsjetio kako je poduzetnicima u financijskoj perspektivi do 2020. na raspolaganju 7,5 milijardi kuna iz EU fondova.

Hrvatska je definitivno izašla iz krize, rast je mali, ali imamo trend koji se neće mijenjati, kazao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta na otvaranju XIX. nacionalnog savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se u organizaciji njegova ministarstva održava od četvrtka do subote u Zadru. Kao dokaz za svoj optimizam Maras navodi lanjski rast izvoza za 8,3 posto, pri čemu je izvoz malih poduzetnika rastao za čak 16 posto.

"Hrvatska je u pozitivnom, uzlaznom trendu i treba iskoristiti ono što je na raspolaganju da bi se taj trend nastavio i ojačao, a tu je velika prilika u EU fondovima", istaknuo je Maras te podsjetio kako je poduzetnicima u financijskoj perspektivi do 2020. na raspolaganju 7,5 milijardi kuna iz EU fondova.

Da Hrvatska ide u pozitivnom smjeru i taj tijek više nitko ne može zaustaviti, smatra i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je kao predstavnik Vlade otvorio skup u Zadru. Grčić je istaknuo kako reforme koje se moraju provesti u Hrvatskoj nisu programirane za mandat jedne Vlade, već je to proces koji će se nastaviti i nakon završetka mandata ove Vlade. "Važno je odrediti strateške pravce, a to su reformirati javnu upravu, smanjiti parafiskalne namete, ojačati efikasnost socijalnog sustava. Sve je to dio programa koji ćemo ovih dana u finalnoj verziji isporučiti Europskoj komisiji", naglasio je potpredsjednik Vlade.

Dodao je i kako je opredjeljenje ove Vlade da novih poreza i dodatnih nameta za gospodarstvo nema te da se Vlada, kako bi izbjegla značajan udar na gospodarstvo i građane, odlučila za povećanje trošarina, "koje još nisu na europskoj razini". Pritom je kazao kako "20 lipa po litri benzina nije posebno opterećenje".

Poduzetnicima je iz Zadra poručeno da su konkurentnost, inventivnost, ulaganje u nove tehnologije i ulaganje u znanje ono na čemu trebaju najviše raditi te kako u tim ulaganjima veliku ulogu mogu odigrati sredstva iz EU fondova.

No, osim pozitivnih trendova, poduzetnike muči još niz problema, a o čemu su imali prilike uputiti svoje prigovore ministrima na okruglom stolu „Pitajte Vladu“. Kao jedan od glavnih problema je istaknut građevinski sektor za koji je ocijenjeno kako bi pozitivne pomake i u tom sektoru mogao pokrenuti novi investicijski ciklus iz EU fondova, primjerice ulaganja u velike infrastrukturne projekta, poput izgradnje mosta kopno-Čiovo ili Pelješkog mosta. Ministar turizma Darko Lorencin je ovom prilikom istaknuo projekt hotelskog kompleksa Kupari kod Dubrovnika, kao pozitivan primjer kako se mogu revitalizirati zapušteni turistički kapaciteti. Naime, kaže Lorencin, Kupari su bili presedan nakon kojega se na rješavanje sličnih slučajeva neće čekati dvije ili više godina nego, u najgorem slučaju, nekoliko mjeseci. Poduzetnici su se požalili na prečesta mijenjanja zakonske, a posebice porezne regulative. Na pitanje koliko je do sada iskorišteno novca iz EU fondova, ministar Maras je rekao da je u prethodnom proračunskom razdoblju, u prethodnih sedam godina, iskorišteno 99,27 posto dostupnog novca za poduzetnike. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je pak kazao da se u njegovom sektoru radi o velikom broju programa s različitim uspjehom korištenja, no da je prosjek IPARD-a, najznačajnijeg programa, bio 70 posto.

Teme ovogodišnjeg poduzetničkog savjetovanja su "Internacionalizacija poslovanja i EU fondovi", a posvećeno je aktualnim temama vezanim uz internacionalizaciju poslovanja te perspektivama i mogućnostima financiranja poduzetničkih projekata iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close