Hrvatska inflacija u siječnju ispod razine EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 13:02
Foto: Thinkstock

Godišnja inflacija u Hrvatskoj bila je u siječnju niža od prosjeka u Europskoj uniji dok je na mjesečnoj razini stagnirala, pokazalo je danas izvješće europskog statističkog ureda.

Godišnja inflacija u Hrvatskoj bila je u siječnju niža od prosjeka u Europskoj uniji dok je na mjesečnoj razini stagnirala, pokazalo je danas izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su cijene u prošlom mjesecu prema procjenama Eurostata uvećane za 0,4 posto na godišnjoj razini. U prosincu 2013. bile su veće 0,5 posto.

U Europskoj uniji potrošačke su cijene u prosjeku u siječnju porasle na godišnjoj razini 0,9 posto, u odnosu na jedan posto koliko su na godišnjoj razini uvećane u prosincu 2013., izvijestio je Eurostat.

U eurozoni cijene su porasle 0,8 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu.

Najnižu godišnju stopu inflacije u prošlom mjesecu zabilježili su prema Eurostatovim podacima Cipar, gdje su cijene pale 1,6 posto, Grčka, gdje su pale 1,4 posto i Bugarska, s padom od 1,3 posto. Najvišu stopu inflacije bilježile su u siječnju Velika Britanija i Finska, obje po 1,9 posto.

Najniža prosječna godišnja stopa inflacije u 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa siječnjem zabilježena je u Grčkoj, gdje je iznosila minus 1,0 posto. Slijede Latvija, gdje su cijene stagnirale, te Bugarska i Cipar, obje s 0,1 posto.

Najviše prosječne godišnje stope inflacije bilježile su u promatranom razdoblju Estonija, od 3,1 posto, Rumunjska, od 2,9 posto i Velika Britanija, od 2,5 posto.

U Hrvatskoj prosječna godišnja stopa inflacije u 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa siječnjem iznosila je dva posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u eurozoni u prosjeku smanjene za 1,1 posto, pokazuju procjene Eurostata. U Europskoj uniji pale su 0,9 posto dok su u Hrvatskoj stagnirale.

Komentirajte prvi

New Report

Close