Hrvatska ima 20 punionica za električna vozila

Autor: Darko Bičak , 24. svibanj 2016. u 21:59
Nova HEP-ova punionica u Krapini

HEP i RWE otvorili nove punionice u Krapini i Zagrebu.

Hrvatska je od utorka postala bogatija za dvije električne punionice vozila, čime je naša zemlja premrežena sa 20 suvremenih punionica u vlasništvu HEP-a i RWE-a. HEP je u utorak, naime, u Krapini pustio u redovni pogon svoju 17. ELEN punionicu pored Muzeja krapinskih neandertalaca.

Vrijednost investicije je 70.000 kuna, a produkt je suradnje Grada Krapine, koji je dao prostor, i HEP-a, koji je nabavio opremu. Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je zasad besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Iz HEP-a ističu da će punionica u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu.

HEP je dosad u Hrvatskoj postavio 19 javnih ELEN punionica, i to po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici, izgrađenih u sklopu EU projekta Civitas Dyn@mo. U Križevcima i Jastrebarskom punionice su u probnom radu.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene i one u Vodicama, Metkoviću, Zadru i Bujama, a do kraja godine planirane su punionice i u Rijeci, Splitu, Solinu, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vinkovcima, Čakovcu i Ludbregu. Alternativni operater RWE otvorio, pak, svoju prvu javnu punionicu električnih vozila, u neposrednoj blizini poslovnog sjedišta RWE-a u Capraškoj ulici u Zagrebu. Punionica omogućuje istodobno punjenje dvaju električnih automobila. Izlazna snaga joj je 11 kW s trofaznim priključkom, a prosječno vrijeme punjenja je baterije dva sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close