Hrvatska 7. među rastućim ekonomijama

Index je svojevrsna alternativa mjerenju razvijenosti po BDP-u/FOTOLIA Index je svojevrsna alternativa mjerenju razvijenosti po BDP-u/FOTOLIA

Svjetski forum objavio istraživanje o tzv. inkluzivnom razvoju.

Svjetski ekonomski forum objavio je jučer svoj indeks inkluzivnog razvoja (Inclusive Development Index) koji je, uvjeravaju, alternativa mjerenju razvijenosti po stopi rasta BDP-a.

Trebao bi pokazivati razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu i održivosti. Rangirane su 103 zemlje prema uspješnosti usklađivanja rasta, jednakosti i održivosti, a među rastućim ekonomijama Hrvatska je 7., iza Litve, Mađarske, Azerbajdžana, Letonije, Poljske i Paname, a iza nas, i to dosta, ostale su članice G20: Turska, Brazil, Indija, Kina, Rusija...

Najinkluzivnijih 10 u razvijenim ekonomijama su Norveška, Island, Luksemburg, Švicarska, Danska, Švedska, Nizozemska, Irska, Australija i Austrija.

Za rastuće europske ekonomije, među kojima je i Hrvatska, ističu da su ostvarile koristi od članstva u EU pa se životni standard povećao, a nejednakost u bogatstvu smanjila.

U takvim istraživanjima kvalitetu standarda, uz visinu primanja i zaposlenost, određuje i dostupnost javnog zdravstva, obrazovanja i mirovina te socijalni transferi. Potpisnici istraživanja konstatirali su da se tijekom pet godina, unatoč rastu svjetske ekonomije, socijalna inkluzija smanjila ili stagnirala u 20 od 29 razvijenih ekonomija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!