Hrvatin o pravosuđu: Hrvatska ne kani biti tutor zemljama JI regije

Autor: Suzana Varošanec , 08. srpanj 2013. u 12:31
Branko Hrvatin. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatin je, podsjećajući da je isto rekao i predsjednik Ivo Josipović, naveo kako je Hrvatska ulaskom u EU napravila veliki korak, posebno na području pravosuđa.

"Policija, tužiteljstvo i sudstvo važna su međusobno povezana cjelina koja mora funkcionirati u borbi  protiv transnacionalnog organiziranog kriminala! Druga važna pretpostavka uspješne borbe je povezanost i međusobna suradnja zemalja Jugoistočne regije i njihovih pravosudnih institucija!". Poručio je to veleposlanik SAD-a u Zagrebu Kenneth Merten pravosudnim dužnosnicima iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji danas i sutra u Zagrebu sudjeluju  u radu prve od cijelog niza predviđenih interaktivnih radionica pod nazivom „Jačanje kazneno pravnih institucija i vladavine prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi – Pristupanje Europskoj uniji i međunarodna suradnja u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala“. 

Radionice su organizirane u sklopu provođenja projekta Regionalne inicijative u pravosuđu zbog kojeg su Vlada SAD-a i hrvatska Vlada prošle jeseni sklopile međudržavni ugovor. Posrijedi je ključni projekt za pomoć institucijama kaznenog pravosudnog sustava u regiji koje su zadužene za istragu, progon i suđenje u kaznenim o predmetima s težištem na unaprjeđenju samog sustava. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da se aktualnim izmjenama Zakona o kaznenom postupku neće spuštati  letvica standardima koji su ostvareni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije što može značiti da će učinkoviti procesni alati preuzeti iz anglosaksonskog prava, kao i sama tužiteljska istraga doživjeti manje prepravke, te da će se taj zakon širiti u zakonodavstvo regije.  

"Zbog odluke Ustavnog suda obvezni smo provesti izmjene Zakona o kaznenom postupku. One će biti u cilju zaštite ljudskih prava, ali standarde nećemo spuštati", kazao je Miljenić. Svoju podrške novome projektu dviju Vlada Hrvatske i SAD-a izrazili su i  glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, te predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin.  

Bajić je podsjetio na suradnju tužiteljstava u Jugoistočnoj regiji koja je započela prije desetak godina potpisivanjem sporazuma o neposrednoj suradnji.

 "Zahvaljujući tome u neposrednim kontaktima tužitelji su dobili mogućnost razmjene važnih informacija na neformalnoj razini. U situaciji kakva je naša regija – kad je u jednoj zemlji svjedok, u drugoj je izvršeno kazneno djelo, a u trećoj se nalazi okrivljenik, bez razmjene informacija i suradnje borba bi bila nemoguća. To se pokazalo i prilikom procesuiranja ratnih zločina, ali još više je došlo do izražaja u predmetima organiziranog kriminala", rekao je Bajić.

 Hrvatin je, pak, podsjećajući da je isto rekao i predsjednik Ivo Josipović, naveo kako je Hrvatska ulaskom u EU napravila veliki korak, posebno na području pravosuđa, no da ne kani biti tutor zemljama JI regije.

"Kao i dosad suradnja u području pravosuđa biti će ravnopravna, a Hrvatska će podijeliti svoja iskustva stečena u pretpristupnim pregovorima o poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna ljudska prava. Istaknuo bih posebnu važnost sudačke neovinosti, nepristranog i objektivnog sudstva, brzo izvršenje sudskih odluka i kontrolu njihova izvršavanja, te pravnu pomoć i ljudska prava. Poručujem i sljedeće: za međunarodni organizirani kriminal uvijek se govori da je jako dobro organiziran, no budući da se temelji na zlu, uvjeren sam da ne može biti jači od nas. Nikada organizirani kriminal neće biti bolji od organizacije koju mi možemo napraviti!"

Komentirajte prvi

New Report

Close