Hrvati nisu prestali putovati u Bruxelles

Autor: Saša Paparella , 25. ožujak 2016. u 14:34
U Bruxelles se najčešće putuje poslovno/Ivana Ivanović/PIXSELL

Za razliku od ove situacije, prošlogodišnji teroristički udar na Pariz tada je snažno smanjio broj odlazaka hrvatskih putnika u europska odredišta.

Hrvatski se putnici očito nisu uplašili briselskih eksplozija, pa i dalje putuju u glavni grad Belgije.

"Za razliku od prošlogodišnjih događaja i napada u Parizu, koji su se itekako odrazili na putovanja u inozemne, prvenstveno europske destinacije, teroristički napad u Bruxellesu nije doveo do otkazivanja aranžmana ili polazaka. Vjerojatno su se naši putnici već nekako 'naviknuli' na ovakve situacije jer je nakon pariških događaja slika bila potpuno drugačija od današnje", rekao nam je Tomislav Kero iz turističke agencije Kompas. Iako su u toj agenciji već u utorak ujutro, nakon briselskih tragičkih događaja, bili spremni na pozive s obzirom na oko 2000 njihovih putnika koji ovih dana kreće na put autobusima i zrakoplovima, otkazivanja zbog sigurnosne situacije i rizika putovanja nije bilo.

"Rezervacije i booking putovanja za nadolazeći period se nesmetano nastavlja, ne primjećujemo zastoj ili pad zanimanja hrvatskih putnika za putovanje u inozemstvo. Izuzetak su neki  bliskoistočne zemlje poput Egipta, Jordana, Tunisa te u novije vrijeme Turske", rekao nam je Kero. Slično je i u drugim  agencijama, pa tako ni u Atlasu nakon terorističkih napada u Bruxellesu nisu primijetili otkazivanja putovanja domaćih putnika, pa ni u glavni belgijski grad, u koji njihovi klijenti najčešće putuju poslovno. U agenciji Katarine line kažu da "svaka izvanredna situacija utječe na promjene razmišljanja gostiju, pa osim terorističkih aktivnosti na to utječu i razne epidemije, kao npr. ebola, MERS i zika virus. Iz toga razloga pate destinacije kao što su Južna Afrika ili Srednja Amerika, a u koje naša agencija šalje domaće putnike", rekao nam je Goran Biljaković iz Katarina line.

"Nadamo se da ćemo ponoviti lanjske brojke- ne očekujemo povećanje unatoč tendenciji da će se kapaciteti u sezoni napuniti ranije nego obično, no hotelski kapaciteti u Hrvatskoj su ograničeni pa nema puno prostora za povećani broj dolazaka.  Goste naviknute na all inclusive  resorte u Egiptu, Tunisu ili Turskoj ne možemo privući privatnim smještajem", kaže Biljanović.  U Kompasu doznajemo i da su najave za ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj prema stanju bookinga odlične. "Hrvatska se opet pokazuje kao jedna od najpoželjnijih destinacija na Mediteranu", kaže Kero, te ukazuje na porast dolazaka s netradicionalnih tržišta poput Libanona, Malezije, Indije, Kolumbije, Meksika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close