Hrvati najgori platiše u Europi – tvrtke čekaju i po četiri mjeseca

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 10. rujan 2014. u 17:44
Barbara Cerinski, direktorica EOS Matrixa/P. Macek/PIXSELL

Istraživanje ukazalo na katastrofalne navike tvrtki i pojedinaca u Hrvatskoj.

Hrvati su na zlu glasu kad je posrijedi naplata; među 12 europskih zemalja najviše kasnimo s plaćanjem, a u roku se podmiri samo 68% računa.

Najpouzdaniji su Nijemci koji na vrijeme plate 83% računa, i Francuzi s 80%, a čak i Španjolci s kojima dijelimo dubinu krize uspiju na vrijeme podmiriti 78% računa. EOS-ovo istraživanje navika plaćanja u Hrvatskoj, koje je proveo Ipsos među 200 financijskih stručnjaka, pokazalo je da 79% građana podmiri račune u roku od 21 dan, koliko je prosječno dospijeće, a kroz 50 dana to uspije 61% poduzeća. "Ove su godine trendovi u navikama plaćanja nešto lošiji nego prethodnih godina. Velik je udio faktura koje se ne plate na vrijeme: a prosječan broj dana kašnjenja nakon dospijeća je 59", komentira Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj.

Poduzetnici svoj novac čekaju gotovo četiri mjeseca, računajući rok dospijeća i prosječno kašnjenje. Čak trećina svih dospjelih faktura godišnje se uopće ne naplati. Najugroženija je trgovina, a posljedice su u svim branšama teške. Većina financijskih stručnjaka u tvrtkama žali se da zbog loše i zakasnjele naplate imaju pad dobiti; 48% u trgovini, 44% u industriji i 39% u uslužnim djelatnostima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close