Hrastova stjenica ministru Tolušiću 
pomogla da spasi hrvatske trupce

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 07. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na uvoznoj strani od ukupno preko četiri milijarde najviše je uvezeno različitog pokućstva i dijelova za 1,4 milijardi kuna.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je naredbu o dvogodišnjoj zabrani izvoza hrastovih trupaca. Službeni razlog donošenja ove naredbe je pojava nametnika hrastove mrežaste stjenice koji je napala hrast u čak 14 hrvatskih županija. Neslužbeno, ovo je jedna od mjera da se zaustavi ogroman odljev sirovine iz Hrvatske u EU zemlje, ali i, primjerice, Kinu i Egipat, gdje se postižu odlične izvozne cijene i odakle kasnije dolazi jeftini namještaj po nižim cijenama nego što ga mogu proizvesti domaći proizvođači.

 

8,11milijardi kuna

ukupan izvoz drvnih proizvoda i namještaja

Ova mjera ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića izazvala je val pozitivnih reakcija predstavnika drvne industrije, ali i građana koji pozdravljaju zabranu i zaustavljanje višegodišnjeg izvoza vrijednog drveta.

Od ukupnog izvoza drvne industrije Hrvatske koji je prošle godine iznosio 8,11 milijardi kuna, procjena je da se čak oko 3 milijarde kuna odnosi na izvoz sirovine, trupaca i prepiljenog drveta, dok domaća industrija drveta ima problema s nabavom sirovine za svoju proizvodnju. Podaci HGK pokazuju kako je drvno-prerađivački sektor jedan od najprofitabilnijih jer je u 2016. godini ostvario suficit od gotovo četiri milijarde kuna.

 

13milijardi kuna

prihod drvne industrije Hrvatske

Kao što je već spomenuto izvoz je iznosio preko osam milijardi kuna, od čega je najviše izvezeno pokućstva, nosača madraca, opreme za krevete i sličnih proizvoda u vrijednosti od 2,7 milijardi kuna, a potom drva obrađenog piljenjem (trupci) – 2,5 milijardi kuna. Na uvoznoj strani od ukupno preko četiri milijarde najviše je uvezeno različitog pokućstva i dijelova za 1,4 milijardi kuna.     

A što s EU?

Domaći drvoprerađivači pozdravljaju ovu mjeru koja će barem privremeno zaustaviti izvoz trupaca, te osigurati sirovinu za domaću industriju, no postoje i oni koji su uvjereni kako bi na ovu mjeru, koja ima opravdanje u fitosanitarnim standardima, mogle reagirati i EU budući da se radi o svojevrsnoj zabrani protoka robe. Tolušić smatra kako je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva koja godišnje ostvari prihod od oko 13 milijardi kuna, s čime se može zapravo malo koji sektor pohvaliti.

Bez kontrole

Iako Hrvatske šume nisu švercerima prodavale trupce za izvoz, na tržištu je vladao neviđeni nered jer se nije kontroliralo gdje drvo završava, izdavale su se i lažne fakture, pa su hrastovi trupci odlazili u Italiju, Austriju, Njemačku, Egipat. Očito se iza ove naredbe o štetnoj bubi zapravo krije odluka ministra da spriječi daljnji šverc hrastovih trupaca.v     

Komentirajte prvi

New Report

Close