HPB započeo isplatu štednih uloga klijentima Nava banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 09:56
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Isplata je započela danas, a na raspolaganju deponentima Nava banke su sve poslovne jedinice HPB-a, njih 61, navodi se u priopćenju HPB-a.

Hrvatska poštanska banka (HPB) danas je započela isplatu obeštećenja deponentima Nava banke, nakon što je za tu banku ranije ovoga mjeseca podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, priopćeno je iz te HPB-a.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) imenovala je HPB, kao i Croatia banku, za banke kojima su povjerene isplate obeštećenja deponentima Nava banke.

Isplata je započela danas, a na raspolaganju deponentima Nava banke su sve poslovne jedinice HPB-a, njih 61, navodi se u priopćenju HPB-a.

Pravo na obeštećenje imaju fizičke osobe, trgovačka društva te neprofitne institucije, izuzev osoba u posebnom odnosu s Nava bankom. Maksimalni iznos osiguranih depozita po deponentu iznosi 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Prilikom isplate odnosno podnošenja zahtjeva za isplatu vlasnici depozita – fizičke osobe trebaju predočiti važeću identifikacijsku ispravu te dokument o depozitu.

Za deponente Nava banke koji nisu u mogućnosti doći osobno, pripremljeni su obrasci posebne punomoći. Obrasce posebne punomoći moguće je preuzeti u poslovnicama ili na internetskim stranicama HPB-a.

Isplata fizičkim osobama moguća je u gotovini ili prijenosom na račun, a isplata trgovačkim društvima i neprofitnim institucijama bit će izvršena prijenosom na račun. Rok za podnošenje zahtijeva za isplatu štednih uloga je do 28. srpnja 2015. godine.

Savjet Hrvatske narodne banke donio je 16. srpnja odluku o podnošenju prijedloga Trgovačkom sudu u Zagrebu za otvaranje stečajnog postupka nad Nava bankom, jer je bančina imovina manja od njezinih obveza. Ta banka nije ispunila supervizorske mjere naložene rješenjem HNB-a i dulje vrijeme ne ispunjava uvjete vezane za regulatorni kapital te je ugrožena njezina sposobnost da pravodobno ispunjava svoje novčane obveze.

Nava banka spada među najmanje banke u Hrvatskoj, s aktivom od 333 milijuna kuna krajem ožujka sudjelovala je sa 0,08 posto u ukupnoj aktivi bankovnog sustava. Podaci iz bilance banke, objavljeni na Zagrebačkoj burzi, pokazuju da su krajem ožujka ukupni depoziti u Nava banci iznosili 278,6 milijuna kuna, od čega depoziti na žiro i tekućim računima 28,7 milijuna kuna, štedni depoziti 62,4 milijuna kuna, a oročeni depoziti 187,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close