HPB: Račun Petrokemije blokiran zbog naplate potraživanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2015. u 22:26
Petrokemija, Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Hrvatska poštanska banka (HPB) očitovala se u subotu poslijepodne o blokadi računa tvrtke “Petrokemija”.

Hrvatska poštanska banka (HPB) očitovala se u subotu poslijepodne o blokadi računa tvrtke "Petrokemija", a u očitovanju stoji kako je HPB, nakon višekratne odgode, nažalost morao poduzeti korake za naplatu dijela svojih potraživanja.

Kako se navodi, potraživanje HPB-a proizlazi iz jamstva za tvrtku koja ulazi u predstečajnu nagodbu te bi, objašnjava se, njihova naplata bez ove mjere bila više nego upitna.

"Žao nam je što je do blokade došlo, ali HPB nema prostora za daljnje odgađanje", dodaje se u očitovanju i zaključuje kako HPB, zbog obveze čuvanja bankarske tajne, ne može iznositi detalje iz poslovnog odnosa s klijentom.

Nakon što je Hrvatska poštanska banka (HPB) u petak blokirala račune kutinske Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva u subotu je izrazilo razumijevanje zbog zabrinutosti zaposlenika, uz ocjenu da je postupak HPB-a "neshvatljiv u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije te ulaže napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta u toj tvrtki".

"Potpuno je razumljiva zabrinutost zaposlenika Petrokemije zbog neshvatljivog postupka Uprave Hrvatske poštanske banke. Takav postupak čudi još više jer se događa u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije strateški važne Petrokemije i ulaže velike napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta", stoji u izjavi Ministarstva gospodarstva.

Stožer za obranu kutinske Petrokemije u petak navečer upozorio je da je HPB oko 14 sati blokirao račune Petrokemije, što smatraju besmislenim i nepotrebnim i zato su uputili i dopis predsjednicima Sabora i Vlade, predsjednici Republike, mjerodavnim ministarstvima i drugim tijelima.

"Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije već mjesecima ne uspijevaju uspostaviti bilo kakav dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a, koji odbija svaki razgovor o mirnom i normalnom rješavanju duga, koji ne osporavamo i za koji su bila ponuđena različita rješenja. Svi prijedlozi bili su odbijeni od HPB-a", priopćio je Stožer.

Zahtijevaju da se blokada računa ukine već ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavljuju da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Taj GORUP će nas uništiti…S kim je bio u dogovoru oko Petrokemije..
Sve je trebalo uništiti i onda bi Šuker postavio još jednog Šketa?

…zbog neshvatljivog postupka Uprave Hrvatske poštanske banke!

Izgleda da ljudi ne svacaju da je se HPB konacno emancipirala od politickih utjecaja i da vodi svoju politiku, koja se zasniva na ekonomskim postulatima. Kriviti banku, sto ne dijeli novac sakom i kapom, kao sto je to bilo u vrijeme dueta Protega-Sanader, je vise nego apsurdno. Dali se netko od uvazenih novinara i HRT-ovih talibana iz Dnevnika, pita: kako je doslo do toga da je HPB imao prosle poslovne godine gubitak od preko 600 mio. kuna!? Ako drzava zeli pomoci financijski Petrokemiji, neka joj izvoli dati svoj novac iz proracuna. Sigurno ne postoji niti jedna banka, koja ce bez prisile, upumpavati novac u “mrtvaca”.


u predstečaj pa što bude

Ja bih ovdje preskocio taj korak. Drzim da nema smisla.

.Uvedite blokade u ponedjeljak ! Tada se može puno toga riješiti i dogovoriti
sve što je u interesu svih strana. Firme raspolažu s priljevima,
mogu pravovremeno nabaviti pozajmice i sl….
Nemojte nam otežavati poslovanje, gdje to ne treba…

New Report

Close