Hotelijeri: Treba nam puno više letova izvan sezone

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2017. u 21:59
Zračna luka Split/Ivo Čagalj/PIXSELL

S tri tjedne linije prema 10 europskih gradova do dodatnih 12 tjedana turizma, kažu u HGK.

Iako splitska Zračna luka ove sezone obara rekorde,  dalmatinski hotelijeri zazivaju još učestaliji zračni promet, ali i izvan udarnih turističkih mjeseci.

Uvjeravaju da je povećanje broja letova jedno od najboljih oružja za produljenje sezone. "Produljenjem sezone letova došlo bi do pozitivnog pomaka u ukupnom gospodarstvu, a ako se letovi za 10 glavnih gradova europskih zemalja povećaju na tri puta tjedno tijekom studenoga, prosinca i ožujka, sezona bi se u Hrvatskoj produljila za 12 tjedana", istaknuo je vijećnik Strukovne grupacije hotelijera Županijske komore Split Josip Čulić.

Povećanje broja letova, tvrde, bilo ključna za omogućavanje provedbe i ostatka mjera za smanjenje sezonalnosti, kao što je razvoj turističke ponude te županije, a turisti iz emitivnih tržišta mogli bi posjećivati destinacije Splitsko-dalmatinske županije tijekom cijele godine. Osim toga, procjenjuje ovo Udruženje,  ovakav bi potez pripomogao smanjenju  broja nezaposlenih sezonskih radnika, a posljedično bi doveo do ušteda u isplati naknada za nezaposlene.

Kao argument navode podatke HZZZ-a Splitsko-dalmatinske županije za prošlu godinu, u kojoj je, kažu, vidljivo smanjenje isplata te naknada nakon početka turističke sezone. "Tako su isplate naknada za ožujak 2016. iznosile 12,59 milijuna kuna, za travanj 9,6 milijuna, a za svibanj 7,91 milijun pa bi se produljenjem sezone kroz povećan broj letova samo tijekom ožujka uštedjelo 2,98 milijuna kuna", kažu hotelijeri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close