Horvat: Imamo rješenje za hrvatske deponije smeća

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 21. veljača 2014. u 14:55
Đuro Horvat, direktor Tehnixa/ Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Osnivač Tehnixa predstavio tipsko postrojenje za obradu komunalnog otpada.

Imamo rješenje za sve, Trogir, Makarsku, Zagreb… Cijelu Hrvatsku brzo i efikasno možemo osloboditi deponija, a nemoćni smo jer u državi, kojoj godišnje plaćamo čak 50 milijuna kuna poreza, nema sluha za rješenja koja mi nudimo", kaže međimurski poduzetnik Đuro Horvat.

Tvrdi kako njegova tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja je jedna od vodećih u svjetskoj ekoindustriji, posljednjih godina nudi tehnologiju budućnosti za trajno i održivo gospodarenje komunalnim otpadom. Riječ je o MBO-T tehnologiji, postrojenju za preradu komunalnog otpada po sistemu "ključ u ruke", koje apsolutno sav miješani i predsortirani otpad pretvara i sortira u kompost, osam vrsta sirovina (plastiku, papir, PET, aluminij, staklo…) te gorivo poput RDF-a – što su već prepoznali na nekoliko kontinenata. Svugdje – samo ne u Hrvatskoj – koja bi, kako tvrdi Horvat, trebala biti u fokusu ljepotice Europe.

"Građani se s pravom boje scenarija Napulja, a mi znamo kako to riješiti za što imamo i svjetska priznanja i sustav koji je trajno održiv i nudi i alternativne izvore energije, baš poput vjetra ili sunca", kaže Horvat.Prosječan građanin u Hrvatskoj vjerojatno nije ni čuo za tu kompaniju s 300 zaposlenih i 100-tinjak kooperanata, koja je lani samo u Hrvatskoj ostvarila oko 130 milijuna kuna prihoda, čak 85% u izvozu, te oko 2,2 milijuna kuna dobiti. Tipske tvornice za preradu otpada moderne su montažne konstrukcije i izgledaju poput bilo koje druge tvornice, tekstila, cipela… Otpad se u njima važe, sortira prema energetskoj vrijednosti, balira…, a oko njih nema gomila smeća i neugodnih mirisa. Okolni teren može se bez problema iskoristiti i za golf terene ili maslinike, a napajaju se i vlastitom energijom iz solarnih ploča na krovištu. Nije potrebno ni ranije sortiranje komunalnog otpada.

Horvat tvrdi kako je za mjesta do 50.000 stanovnika dovoljna svega jedna tvornica kapaciteta 5 tona miješanog komunalnog otpada po satu, koja zajedno s izdvojenom kompostanom košta oko 3 milijuna eura. Zagrebački otpad, uvjeren je, riješile bi pak svega četiri tvornice od 20 tona po satu – dvije na Jakuševcu, koje bi sanirale i postojeće deponije, te u Podsusedu i Sesvetama."Gradnja svake po principu "ključ u ruke" traje 3 do 6 mjeseci i košta oko 5,7 mil. eura, a u konačnici zapošljava 40-ak radnika. Cilj je da se otpad što prije makne iz sredine, odveze kamionima do tvornica, što čitav projekt čini jednostavnim i funkcionalnim, isplativim već za pet godina, a stvara se profit i opće dobro", kazao je Horvat.

Komentari (2)
Pogledajte sve

E moj vrijedni,napredni, Gosp.Đuro Horvatu,teško će ova zemlja naprijed sa ovim socijalistčko pokondirenim tikvama.Teško se dogovoriti o bilo čemu sa nekompetentnom i nesposobnom vlašću,koja jednostavno ne zna i ne umije kako zemlju pokrenuti,nego nas guraju sve dublje u provaliju.[emo_bijesan]

voj firmi treba dati 100 milijuna kuna bespovratno da postane velika kompanija,može biti lider u europi u ovim stvarima.

svaka čast kako čovjek radi posao.

New Report

Close