HOK ponovio zahtjeve za očuvanje ugostiteljstva i radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2019. u 15:57
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u utorak je ponovila svoje prijedloge da se u sklopu četvrtog kruga porezne reforme smanji stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto, kao i da se stopa poreza na dohodak od 24 posto smanji na 18 posto.

Iz HOK-a su, naime, priopćili da je u ponedjeljak, na inicijativu te komore, održan sastanak u Ministarstvu financija, na kojem su predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i njegovi suradnici iznijeli konkretne zahtjeve vezane uz porezne izmjene, a koje imaju za cilj olakšati poslovanje obrtnicima smanjujući im troškove poslovanja.

HOK tako ponovo naglašava važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto.

Predlažu i uvođenje zaštićenog računa obrtnika kojim bi se omogućio daljnji rad onim obrtnicima koji se nađu u poteškoćama, a u svrhu stjecanja sredstava za otplatu nastalih dugova.

"Jedan od važnih prijedloga kojem je cilj poboljšati i položaj zaposlenika jest smanjenje stope poreza na dohodak s 24 posto na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana", ističu iz HOK-a.

Također ponavljaju i prijedlog da se poslodavcima omogući da zaposlenicima osiguraju topli obrok bez plaćanja dodatnih poreza i doprinosa.

HOK je uz priopćenje priložio i svoje konkretne prijedloge za četvrti krug porezne reforme, njih 13, a uz već spomenute među njima je uz ostalo i prijedlog koji se tiče izmjene opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV).

"Naš je prijedlog da se stopa PDV-a 1. siječnja 2020. ne mijenja na 24 posto već da se stopa PDV-a umanji na 23 posto s datumom primjene 1. siječnja 2021. godine", predlažu iz HOK-a.

Podsjećaju da se HOK o tome već očitovao i krajem 2018. godine te i dalje ostaju kod svog prijedloga da se "ne uvode minimalne promjene koje samo administrativno i financijski dodatno opterećuju sve sustave (kako gospodarstvo tako i prateća ministarstva)".

Predstavnici HOK-a zatražili su i da ih se uključi u radnu skupinu za četvrti krug porezne reforme, kako bi aktivno pratili proces i ažurno predlagali mjere koje će štiti naše najosjetljivije gospodarske subjekte.

Predlažu i da se obrtnicima predstavi četvrti krug porezne reforme, kako bi pravovremeno bili upućeni u promjene, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close