HNB na rekordnih 16,2 milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2018. u 21:59
U odnosu na prosinac ukupne pričuve više su za 522 milijuna eura/Goran Stanzl/PIXSELL

Pričuve nakon deviznih intervencija.

Devizne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) dostigle su povijesno najvišu razinu, a zbog očekivanog jačanja kune u ovoj godini nastavit će rasti zbog deviznih intervencija.

Kako navode analitičari Raiffeisen banke, inozemna aktiva ili bruto međunarodne pričuve su uz mjesečni i godišnji rast na kraju siječnja dosegnule 16,2 milijarde eura. U odnosu na prosinac ukupne pričuve više su za 522 milijuna eura ili 3,3 posto, što je i rezultat jačanja kune prema euru za 1,3 posto. Na godišnjoj razini pričuve su više za 1,6 milijarde eura ili 11,2 posto.

Iz Raiffeisena ističu kako je nastavak rasta bruto međunarodnih pričuva i u ovoj godini prvenstveno posljedica kupnje deviza od banaka. Podsjetimo, u siječnju je HNB proveo deviznu intervenciju pri čemu je od  banaka otkupljeno 405,5 milijuna eura. K tome, na rast pričuva utjecala je i viša razina ugovorenih repo poslova. "Vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće nešto više od osam mjeseci vrijednosti roba i usluga te u potpunosti pokriva trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima od 7,7 milijardi eura koje dospijevaju do kraja ove godine", tvrdi se u analizi.

Analitičari su za Poslovni dnevnik pojasnili kako ove godine očekuju blagu tendenciju rasta pričuva. Naime, zbog blagih aprecijacijskih pritisaka za očekivati je intervencije na strani otkupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close