HGK: Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u proboju na tržišta Kine i Koreje

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2014. u 14:16
Thinkstock

Gospodarsko izaslanstvo, uz predstavnike HGK čine i predstavnici šest tvrtki: Podravke, Vindije, Končar Elektroindustrije, Zagreb Montaže, Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka.

Predstavnici tvrtki iz prehrambenog sektora i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, gospodarski dio delegacije u pratnji predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, u službenom posjetu NR Kini i Republici Koreji od 28. kolovoza do 3. rujna održali su niz sastanaka u gradovima Pekingu i Yangzhou, a jednako uspješni poslovni razgovori nastavili su se i u Republici Koreji, priopćuju iz Hrvatske gospodarske komore. 
 
Gospodarsko izaslanstvo, uz predstavnike HGK čine i predstavnici šest tvrtki: Podravke, Vindije, Končar Elektroindustrije, Zagreb Montaže, Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka. Tijekom posjeta glavnom kineskom gradu imali su priliku razgovarati o mogućnostima suradnje s predstavnicima Vlade grada Pekinga. Na sastanak su za individualne razgovore s hrvatskim tvrtkama pozvane eminentne kineske tvrtke zainteresirane za suradnju. 

Vezano na nedavni posjet Kineske komore za uzvoz i izvoz prehrambenih proizvoda (CCCME) Hrvatskoj gospodarskoj komori, kada su neke od navedenih hrvatskih tvrtki i ostvarile inicijalne kontakte s potencijalnim partnerima te je kinesko izaslanstvo tada posjetilo njihove proizvodne pogone, u Pekingu su održani uzvratni sastanci u formi poslovnog foruma. Tom prilikom nastavili su se razgovori o mogućoj poslovnoj suradnji te proceduri zakonodavnih regulativa potrebnih za poslovanje s NR Kinom. 

Tijekom svog boravka u NR Kini od 28. do 31. kolovoza, gospodarsko izaslanstvo posjetilo je i grad Yangzhou u pokrajini Jiangsu. Tom prilikom za hrvatske tvrtke organizirani su poslovni sastanci u nekoliko kineskih tvrtki poput Yangzhou Muyang Co., tvrtke koja je integralni pružatelj rješenja za biljke, opremu i usluge prehrambene proizvodnje, mljevenje zrnja, korištenje i skladištenje, proizvodnju uljarica, uzgoj životinja, zaštitu okoliša, proizvodnju hrane, proizvodnju biomase, čeličnu građevinu i industrijsku automatizaciju te sastanci u Yangzhou prehrambenom industrijskom parku u distriktu Gangling i Luci Yangzhou.

Poslovni sastanci održani su i sa Zhu Minyangom, gradonačelnikom grada Yangzhou, a nazočile su i tvrtke zainteresirane za ulaganja u Hrvatsku i poslovnu suradnju. S predstavnicima HGK dogovoren je uzvratni posjet izaslanstva grada Yangzhou u Hrvatsku s ciljem nastavka razgovora o mogućom oblicima suradnje.

Odluka Kine za produbljenjem suradnje sa zemljama Srednje i Istočne Europe, pruža Hrvatskoj priliku za privlačenje potencijalnih kineskih investicija te hrvatskim tvrtkama priliku za pronalazak novih poslovnih partnera. 
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo inače je 31. kolovoza doputovalo u Republiku Koreju gdje su organizirani posjeti Korejskoj udruzi međunarodne trgovine (Korea International Trade Association – KITA), tvrtki Samsung Electronics te će se održati i gospodarski forum u Korejskoj komori trgovine i industrije (Korean Chamber of Trade and Industry – KCCI) na kojem su predviđeni i individualni sastanci hrvatskih i korejskih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close