HEP traži strateškoga partnera za gradnju HE Kosinj/Senj 2

Autor: Ante Pavić , 19. kolovoz 2014. u 22:00
Sustav HE Senj nadogradit će se novim akumulacijskim jezerom u Kosinjskoj dolini/ D. Višnjić/PIXSELL

Starteški partner sudjelovao bi u upravljanju 30-ak godina, a potom bi cijelu infrastrukturu vratio HEP-u.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) drugu fazu gradnje hidroelektrane Kosinj/Senj 2 želi raditi sa strateškim partnerom.

Do kraja godine raspisat će poziv za iskaz interesa za strateško partnertstvo, a nakon toga će kvalificiranim ponuditeljima uputiti poziv za dostavu obvezujućih ponuda. Razlog traženja partnera je u strategiji HEP-a da zajedno s njima sufinancira velike projekte zbog zadanog limita u vlastitom zaduživanju, pa na isti način gradi i Plomin C. Projektom vrijednim oko 500 milijuna eura postojeći sustav HE Senj trebao bi se nadograditi novim akumulacijskim jezerom u Kosinjskoj dolini s hidroelektranom snage 30 megavata, novim 13,5 km dugim odvodnim tunelom te novom elektranom Senj 2 snage 350 megavata. Iako HEP već ima izrađeno preferencijalno rješenje za tu elektranu, novom strateškom partneru dat će se mogućnost da sam sudjeluje u dizajnu nove hidrocentrale, što je definirano modelom partnerstva koji je odabrao HEP pod nazivom DBOT (Design-Build-Operate-Transfer).

Dizajn će ovisiti o mnogo parametara, a među najvažnijima je onaj ekonomski. Izabrani starteški partner sudjelovao bi u upravljanju na određeni rok, nakon čega bi cjelokupnu infrastrukturu vratio u vlasništvo HEP-a. Uobičajeni rok je vrijeme otplate kredita plus određeno razdoblje, a za HE Kosinj/Senj zasad se predviđa 30 godina. U HEP-u će podijeliti suvlasništvo na jednake dijelove, ali će se i o tome pregovarati s budućim strateškim partnerom. Ne bi imali ništa protiv da partner financira cjelokupni projekt. To će morati biti energetska tvrtka s iskustvom u hidroenergiji, no dobro došao bi i konzorcij više kompanija, s tim da mu na čelu mora biti kvalificirana energetska tvrtka. Nakon toga bi zajednička tvrtka HEP-a i partnera trebala preuzeti projekt i krenuti u traženje dozvola i završiti sve potrebne upravne postupke, dok je studija utjecaja na okoliš još uvijek u izradi. Gradnja centrale trebala bi trajati nekoliko godina.

Budući da je tržište električne energije u Europi vrlo promjenjivo, pa je prije dvije godine cijena megavata bila 60 eura, a danas je 45, postavlja se pitanje hoće li biti dovoljno zainteresiranih za partnerstvo. U HEP-u to ne sumnjaju jer su hidropotencijali zapadne Europe gotovo potpuno iskorišteni, a još su dovoljno veliki na istoku Europe. Interes HEP-a u ovoj hidroelektrani nije samo povećanje proizvodnje električne enrgije od 30 posto, nego prije svega kvalitativna promjena u elektrodistribucijskom sustavu. Projekt HE Kosinj/Senj omogućit će proizvodnju tzv. vršne energije, dakle one koja će se moći povećati u slučaju porasta potražnje, što je mogućnost kakvu nemaju elektrane s temeljnom energijom, kakva je postojeća Senj/Kosinj. Gradnja HE Kosinj/Senj 2 trebala bi zainteresirati i posrnulu hrvatsku građevinu jer bi i ona mogla sudjelovati u gradnji.

Lista ponuditelja u rujnu

Partneri za gradnju Plomina C bit će poznati do kraja ove godine

U rujnu bi trebala biti objavljena lista ponuditelja za gradnju termoelektrane Plomin C. Bit će rangirani prema broju osvojenih bodova kojima se mjeri kvaliteta ponude zainteresiranih tvrtki. To znači da bi se već potkraj ove godine, ili početkom sljedeće, trebao znati strateški partner za gradnju termoelektrane na ugljen. Riječ je o elektrani snage 500 megavata, a vrijednost joj se procjenjuje na oko 800 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close