HDZ: Stečaj Gredelja nije u interesu Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 14:33
PXL

Čelništvo HDZ-a je na današnjoj konferenciji za novinare osudilo vladinu odluku o pokretanju stečaja Tvornice željezničkih vozila “Gredelj”.

Čelništvo HDZ-a je na današnjoj konferenciji za novinare osudilo vladinu odluku o pokretanju stečaja Tvornice željezničkih vozila "Gredelj" jer smatra da ona nije u interesu radnika niti Republike Hrvatske, te je dalo punu potporu radnicima.

Nezadovoljstvo pokrenutim stečajem "Gredelja" izrazili su potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, potpredsjednik stranačkog Odbora za poduzetništvo, obrt i rad Boris Kunst, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš te povjerenik sindikata "Gredelja" Željko Starčević.

"Stečaj nije dobro promišljena odluka, nije u interesu radnika 'Gredelja' niti je u interesu Republike Hrvatske da ostane bez proizvođača vlakova", kazao je Čuljak napomenuvši kako iza te odluke vjerojatno ima drugih interesa.

Ističući da je Kukuriku koalicija olako pokrenula stečaj "Gredelja" u kojem radi 1460 ljudi, Čuljak je kazao se sada nitko ne pita od čega će ubuduće živjeti obitelji radnika "Gredelja" i njihovih kooperanata. Upitao se što će se dogoditi s kupovinom vlakova te hoće li "Gredelj" sada moći sudjelovati u natječajima.

Podsjećajući da ta tvrtka ima tradiciju još od 1894. godine, Kunst je istaknuo kako HDZ inzistira da ta tvrtka, specijalizirana za izradu vagona i lokomotiva, u stečajnom postupku ostane poduzeće u vlasništvu Hrvatske.

"Iz svega ovoga se može naslutiti da netko iz vlade ima u rukavu nekog kupca kojemu će jeftino prodati 'Gredelj' , u koji je zadnjih godina uloženo više od 650 milijuna kuna i koji u imovini ima vrijednost veću od 1,5 milijardi kuna", rekao je Kunst.

"Gredelj" bi mogao postati vodeća tvrtka na ovom području za izradu vagona, lokomotiva i njihov remont, a "pretvara se u mrtvaca", rekao je. Napominjući da Trgovački sud ne bi pokrenuo stečaj te tvrtke da je ga nije pokrenula politika, istaknuo je da je Kukuriku koalicija u nekoliko mjeseci svoje vlasti pokazala socijalnu neosjetljivost i ne zanimaju je sudbine zaposlenika.

Da je politika pokrenula stečaj "Gredelja" a ne radnici i vjerovnici smatra i sindikalist Jakuš. Jakuš ističe i da će Hrvatska skupo platiti stečaj "Gredelja", jer HŽ – Putnički prijevoz bez te tvrtke, koja im je radila remont i održavanje, ne može funkcionirati. "Do sada ono što su plaćali 99 kuna na sat, sada će morati plaćati punu cijenu", istaknuo je.

Starčević je izrazio nezadovoljstvo stanjem u tvrtki jer još nisu dobili plaće za kolovoz i rujan. Glavnim krivcima za stanje tvrtke naveo je vladu te HŽ-Putnički prijevoz i HŽ-Holding.
Na novinarski upit Starčević je rekao da će se radnici "Gredelja" pridružiti današnjem prosvjedu Matice hrvatskih sindikata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Niti ova niti prošla vlada nisu radile u interesu RH. I što ćemo sad?
sites.google.com/site/financijskisustav/Manifest_Pokreta_Patriot_001.pdf

New Report

Close