HDZ: Kriteriji za privatizaciju Imperiala i Hotela Plat otvaraju prostor za nekretninski biznis

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. kolovoz 2014. u 14:13
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Odbor za turizam HDZ-a ocijenio je danas da se prihvaćenim kriterijima ne štite interesi ni lokalne zajednice ni zaposlenih.

 Odbor za turizam HDZ-a ocijenio je danas da se prihvaćenim kriterijima za privatizaciju "Imperiala" i "Hotela Plat" ne štite interesi ni lokalne zajednice ni zaposlenih, nego se novom vlasniku otvara slobodan prostor da se bavi nekretninskim poslom, a ne razvojem turizma.

Prihvaćeni kriteriji ne samo što svjedoče o socijalnoj neosjetljivosti vladajućih, nego žurnost i tajanstvenost postupka, iako su vladajući imali dovoljno vremena da sve kvalitetno i transparentno pripreme, potvrđuju i da su neki „dublji“ interesi jamačno „u igri“, kaže se u današnjem priopćenju Odbora za turizam HDZ-a.

Privatizacija turističkih objekata neophodna je i čak kasni nekoliko godina, a mora biti stručno provedena uz omogućavanje daljnjeg razvoja destinacije kao i očuvanje radnih mjesta, navodi taj odbor i ocjenjuje kako se zadnjih mjeseci, posebice zadnjih nekoliko dana, donose ishitrene odluke na štetu i zaposlenika i lokalne samouprave i države.

Primjer su tvrtke "Imperial" d.d. Rab i tvrtku "Hoteli Plat" d.d. za čiju je privatizaciju uvjete Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) 30. srpnja donijelo po tzv. hitnom postupku, podalje od očiju javnosti i mimo turističke struke.

Ta se i više nego napadna žurnost pokušala opravdati činjenicom da zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, koji je po funkciji član UV-a CERP-a prelazi na novu dužnost direktora Hrvatske turističke zajednice pa više neće moći biti član toga istoga UV-a, iznosi detalje HDZ. No, smatraju u HDZ-u, ta žurnost i misteriozno neobjavljivanje uvjeta za privatizaciju zacijelo su rezultat jedne druge želje – da se pokuša prikriti činjenica kako su uvjeti za privatizaciju dviju navedenih tvrtki koje je izglasalo UV CERP-a u posvemašnjem neskladu s prijedlozima turističke struke.

Od svih prijedloga struke prihvaćen je tek jedan – da se privatizirani objekti moraju u roku od tri godine razviti minimalno do kategorije četiri zvjezdice, ističe HDZ-ov Odbor te navodi i dio kriterija koji su, kako tvrde, odbijeni bez ikakvog objašnjenja, pod velom tajanstvenosti.

Odbor za turizam HDZ-a oštro se protivi takvom načinu privatizacije i tvrdi da prihvaćeni kriteriji za "Imperial" i "Hotele Plat" odudaraju od dosadašnje privatizacijske prakse, u kojoj je kao bitan element uvijek bila naglašena zaštita i radnika i djelatnosti kojom se društvo bavi, vide situaciju u HDZ-u.

Smatrajući kako te zaštite sada nema ni u tragovima, u HDZ-u se pitaju zašto je to tako i kamo nas vode takve odluke, te koji se interesi kriju iza svega.

Komentari (12)
Pogledajte sve

@ g.Twixer ,

osjećam da je taj post namjenjen meni.
Uglavnom sam cijeli život opredjeljen za tržišnu ekonomiju i radim na tržištu u Realnom sektoru.
A što se tiće političkih stranaka nikada nisam bio niti u jednoj stranci pa čak ni u sindikatu.
A na izborima uvijek glasam za najbolje ponuđene stranke i programe , ili najmanje loše.
Lako je tebi iza sedam gora i sedam mora nama soliti pamet .
Šta ne dođeš Doma i pomogneš nam ?

Jedino što sam htio reći u ovoj temi je , ponavljam :

Kakvi god bile “boljševićke frakcije” Hrvati ipak imaju Hrvatsku ,

za razliku od npr.Palestinaca.

Tko je shvatio – shvatio!

Sve politicke stranke u Hrvatskoj su lijevo od recimo KP Kine ili KP Vietnama. I KP Kine i KP Vietnama su neusporedivo otvorenije za trzisnu ekonomiju nego bilo koja politcka stranka u Hrvatskoj.

I to je u redu. Hrvatski glasaci zele povratak u komunizam i zbog toga imaju boljsevicke stranke i boljsevicke politicare. Ko nije protiv trzisne ekonomije nikada nece sjesti u Sabor. Za ogroman broj hrvatskih glasaca SDP/HDZ politika je vrlo prihvatljiva. Oni drugaciju politiku ne zele.

Glasaci u Hrvatskoj nisu nezadovoljni politikom, oni su nezadovoljni rezultatima te politike. Oni ocekuju da losa politika da dobre ekonomske rezultate.

Nemamo sto kriviti Milanovica i Karamarka. Oni vode jedinu politku s kojom je u Hrvatskoj moguce doci na vlast. Svaka druga bi bila politicki suicid.

To sto nas manjina vidi da ovakva politka vodi u propast je nebitno. Vecina vjeruje ja politka dobra, a rezultati losi. Manjina nema sanse da potakne promjene na razini citave zemlje.

Interesantna pokusaj da se rijesi ova situacija dolazi iz Japana. Premijer Shinzo Abe je zakljucio da je njegovo glasacko tijelo jako staro i da ce biti jako tesko provesti reforme. Onda je odlucio formirati posebne jedinice unutar Japana u kojima dominiraju mladji i obrazovaniji glasaci. Tu je lakse dobiti potporu za reforme. Ako se reforme pokazu uspjesnima i ako ljudi mogu vidjeti konkretne rezultate na manjem uzorku onda ce mu biti puno lakse dobiti potporu za reforme na nivou cijele zemlje.

Dakle povecana decentralizacija bi trebala omoguciti tekmicenje razlicitih modela sto i u konacnici trebalo omoguciti primjenu kvalitetnije politike na nivou citave zemlje. Zbog cega recimo Istarska ili Zadarska zupanija ne bi imale svoje radno zakonodavstvo, drugacije od onog u Slavonskom Brodu?

osi3,

svašta si tu nadrobio , što nebi ni pas s maslom pojo.
“vaš sadašnji HDZ” – moj je isto koliko i tvoj.
Nikakvom te kvalifikacijom nisam “počastio” – izmišljaš.
Nigdje nisam komentirao tvoje stavove , uopće ih ne želim komentirati.
Nisko je od tebe da me šalješ u “radnički univerzitet ĐĐ”
Nikada se nisam busao u prsa.
Uvredljivo je koristiti naziv “rvatina” za Hrvata.
Imputiraš mi nekog jugoslavenskog boljševika?
Uopće neću komentirati tvoju usporedbu HDZa i Šuvarovog SRPa.
Sve u svemu , srami se .


Evo javila se i druga boljsevicka frakcija u Hrvatskoj.Izgleda da su jos zivi.


@Twixer
,

misliš na naše kolege kanabisa , lebowskog , osia3 i plavca 1 ?

Kakvi god bile "boljševićke frakcije" Hrvati ipak imaju Hrvatsku , za razliku od npr.Palestinaca.
[/quote]

ja sam stavku po stavku obrazložio zašto vaš sadašnji hdz smatram najgorim boljševicima u hrvatskoj.

ako ćete vi mene “počastiti” istom kvalifikacijom, dajte to obrazložite nekom mojom tvrdnjom stavom, bilo čim konkretnim. ali vi to, izgleda ne znate, zate samo glasno vikati, ali argumentirati ne znate. to se očito ne nauči na “radničkom unvierzitetu đuro đaković”.

a to vaše busanje u prsa da ste eto vi, rvatina, a oni koji se ne busaju u prsa valjda nisu – to je najizrazitiji znak jugoslavenskog neoboljševika. 99% onih koji su išta značajno učinili za ovu državu skromno šute. zato medijski prostor i jeste zagađen boljševičkim šupljikanama, ali, kažem, nema nikog goreg od sadašnjeg hdz-a, ni šuvarov srp mi ne izgleda tako okorjela tvrdokorna boljševička stranka kao karamarkov hdz.

New Report

Close