Hanžekovićeva nagrada dvojici HNB-ovaca, nijedan studentski rad nije bio dovoljno kvalitetan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 16:33
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nagrada u studentskoj kategoriji nije dodijeljena zbog nedovoljne kvalitete prijavljenih radova.

Godišnja nagrada Zaklade Marijan Hanžeković za 2012. u kategoriji redovitih radova danas je dodijeljena Mirni Dumčić i Tomislavu Ridzaku iz Hrvatske narodne banke (HNB) za rad kojim se analizira što određuje razliku u cijeni po kojoj banke u središnjoj i istočnoj Europi nabavljaju i plasiraju sredstva, dok nagrada u studentskoj kategoriji nije dodijeljena zbog nedovoljne kvalitete prijavljenih radova.

Novčanu nagradu od 50 tisuća kuna, diplomu i medalju Dumičić i Ridzak dobili su za rad "Determinants od Banks' Net Interest Margins in Central and Eastern Europe", koji će početkom 2013. godine biti i objavljen u znanstvenom časopisu Financijska teorija i praksa, kojeg izdaje Institut za javne financije (IJF).

Prema riječima ravnateljice IJF-a i upraviteljice Zaklade Katarine Ott, ovaj rad nudi vrijedan doprinos ekonomskoj znanosti jer su se teme vezane uz bankovnu industriju središnje i istočne Europe uglavnom proučavale u ranijim fazama tranzicije, odnosno kada su velike banke ulazile na tržište, ali ne i nakon početka krize.

Nagrađeni se rad temelji na proučavanju velikog broja banaka iz regije u razdoblju od 1999. do 2010. godine, a dokazuje da se do početka krize razlika u cijeni po su kojoj banke nabavljale i plasirale sredstva smanjivala, uslijed visokog priljeva novca i stabilnosti makroekonomskog okruženja, dok se nakon krize, od 2008. povećavala.

Ove je godine na natječaj za dodjelu godišnjih nagrada Zaklade Hanžeković pristiglo 16 radova u kategoriji redovite nagrade, a osim nagrađenog, kazala je Ott, među njima je još nekoliko vrijednih radova, koji će također biti objavljeni u časopisu Financijska teorija i praksa.

Za nagradu u studentskoj kategoriji pak pristigla su četiri rada, ali odbor za dodjelu nagrade jednoglasno je odlučio da se zbog nedovoljne kvalitete nagrada ove godine neće dodijeliti, kazala je Ott i pritom prisutne profesore Ekonomskog fakulteta pozvala da animiraju studente da istražuju i pišu radove.

Ott je navela i činjenicu da u 13 godina dodjele ovih nagrada samo tri rada nisu bila u vezi s Hrvatskom narodnom bankom, bilo da su autori bili njeni zaposlenici ili su se nakon dobivanja studentske nagrade tamo zaposlili.

Prof. dr. Marijan Hanžeković bio je cijenjen i poznat hrvatski ekonomist – financijaš, a uz ostalo i prvi ministar financija Republike Hrvatske. Zaklada koja nosi njegovo ime osnovana je 1998., a njezin je cilj promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebno mladih, na bavljenje tom disciplinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close