HANFA izdala ozbiljno upozorenje, već je više građana izgubilo svoj novac

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2019. u 11:32
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Ukoliko građani posumnjaju u identitet osobe koja im nudi usluge trgovanja financijskim instrumentima ili smatraju da im je takve usluge nudila neovlaštena osoba pozivamo ih da se obrate HANFA-i.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com kada su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava.

Često puta se iza takovih stranica nalaze društva registriranima na tzv. egzotičnom otočju (npr. Marshallovi otoci) gdje je legalnost ili reguliranost poslovanja upitna.

CFD-ovi (ugovori za razlike) i binarne opcije su izrazito složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju. Na razini cijele Europske unije (EU), prema odluci Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), na snazi je privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje, a ograničena je, odnosno zabranjena, i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika.

„Navedene mjere ESMA-e privremenog su karaktera i njihova je primjena već nekoliko puta produljivana. U HANFA-i u ovom trenutku razmatramo mogućnost da za područje Hrvatske trajno zabranimo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima s obzirom da nam je primarni cilj zaštita hrvatskih građana. Prijedlog ćemo uskoro staviti na javnu raspravu.“ – najavio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman.

Ukoliko se građanima obrate nepoznate osobe, bilo mailom, telefonski ili oni sami naiđu na internetske stranice koje nude veliku zaradu važno je provjeriti o čemu je riječ jer velika obećanja najčešće vode u prijevaru. Signale za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavljaju i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje što je zakonom nedopuštena radnja. Čak niti uredno registrirane brokerske kuće ne smiju nagovarati klijente na trgovanje, obećavati zaradu, a ne smiju niti davati upute klijentu kojim točno financijskim instrumentom trgovati, osim, iznimno, ukoliko je s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja.

Ukoliko su građani dovoljno informirani te ih trgovina takvim financijskim instrumentima doista zanima važno je pouzdano utvrditi s kime kontaktiraju i je li doista riječ o zaposleniku brokerske kuće ili o osobama koje se lažno predstavljaju kao zaposlenici, a ustvari su prodajni predstavnici društava koji poznavanjem lokalnog jezika žele lakše zadobiti povjerenje potencijalnog klijenta.

Preporučujemo da građani u razgovoru saznaju točno ime i prezime osobe te sve kontakt podatke društva za koju pozivatelj radi te da naknadno provjere je li riječ o ovlaštenim osobama i društvima. Važno je utvrditi točan naziv društva jer se on često puta razlikuje od naziva internetske stranice koja se koristi za trgovanje. Društvo koje radi legalno i transparentno ima na svojoj internetskoj stranici jasno istaknute podatke o društvu, uključujući kontakte, te jasno navedena odobrenja nadležnog regulatora.

Popis domaćih i inozemnih brokerskih kuća koje su ovlaštene pružati usluge trgovanja na području RH dostupne su javno putem internetskih stranica HANFA-e te svaki građanin na vrlo brz i jednostavan način može provjeriti je li riječ o ovlaštenom brokerskom društvu. Uvid u registre je besplatan:

https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/registar-drustava-ovlastenih-pruzati-investicijske-usluge-i-obavljati-investicijske-aktivnosti/

https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/notifikacije-iz-država-članica-eu/

https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/brokeri/

https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/tržišni-posrednici/

Na teritoriju Hrvatske trgovanjem se, uz domaće, mogu baviti i inozemne brokerske kuće iz Europske unije no one, prema određenoj proceduri, moraju biti upisane u registar HANFA-e. Pritom je važno napomenuti da je u slučaju spora nadležan sud i pravni okvir države iz koje društvo potječe te se na poslovni odnos primjenjuje pravni okvir te države, a ne hrvatski propisi.

Poseban oprez potreban je u slučajevima društava koje dolaze iz tzv. trećih zemalja, a pogotovu ukoliko je riječ o onima s tzv. egzotičnih otočja. Prema važećim propisima brokerska društva iz tzv. trećih zemalja smiju brokerske usluge u Hrvatskoj pružati malim ulagateljima isključivo putem podružnice osnovane u RH, koja ima odobrenje za rad od strane HANFA-e. Napominjemo da u ovom trenutku na teritoriju RH ne postoji niti jedna takva podružnica, što znači da su ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima iz trećih zemalja nelegalne.

Trgovanje putem interneta jest legalno, no to smiju raditi samo ovlaštene brokerske kuće. Pritom je vrlo važno da građani prije odluke o ulaganjima budu dobro upoznati s preuzetim rizicima i karakteristikama financijskim instrumentima kojima planiraju trgovati.

Ukoliko građani posumnjaju u identitet osobe koja im nudi usluge trgovanja financijskim instrumentima ili smatraju da im je takve usluge nudila neovlaštena osoba pozivamo ih da se obrate HANFA-i na e-mail: info@hanfa.hr, telefon: 01/6173-200 ili na adresu: HANFA, F. Račkoga 6, 10000 Zagreb.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ukinuti HANFU hitno, služi ničemu, osim primanja plaće

Blago njima! :))

Ukinuti HANFU hitno, služi ničemu, osim primanja plaće

New Report

Close