Grubišić: Za RIZ Odašiljače krivi pojedinci iz vlasti povezani s poduzetničkim mafijaškim sferama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2014. u 12:09
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić nazvao je danas “pojedince iz vlasti povezane s pojedincima iz poduzetničkih mafijaških sfera” glavnim krivcima za stanje u tvrtki RIZ Odašiljači.

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić nazvao je danas "pojedince iz vlasti povezane s pojedincima iz poduzetničkih mafijaških sfera" glavnim krivcima za stanje u tvrtki RIZ Odašiljači.

"Pojedinci iz vlasti povezani su s određenim pojedincima iz poduzetničkih sfera, da ne kažem mafijaških, gdje provode takve odluke i takve namjere koje dovode RIZ odašiljače u situaciju da su već 15 puta bili na Markovom trgu, da su pisali i predsjedniku Sabora i predsjedniku Vlade i predsjedniku države po nekoliko puta, ali se ništa ne rješava", ocijenio je Grubišić nakon stanke u Hrvatskom saboru na zahtjev nekolicine zastupničkih klubova, a zbog aktualnog stanja u RIZ Odašiljačima.

Morao je, kaže, progovoriti o tragediji te nekada velike firme koja sada ima 230 zaposlenih, većinom inženjera, koja proizvodi i prodaje visoko sofisticiranu tehnologiju na zahtijevna tržišta.

O njihovim se problemima, podsjeća, javno piše u medijima, a spominju se i imena dok, kako tvrdi, DORH i USKOK ništa ne rade po tom pitanju.

"Moramo progovoriti o imenima koja su ovdje, koje radnici RIZ odašiljača spominju, a spominju i Kamila Vranu, čovjeka poznatog po pronevjeri robnih rezervi, Roberta Hirca iz afere Zagorec i uvoza smeća za naše MIG-ove. Nekakvog (Roberta) Inkreta i tako dalje", kaže Grubišić.

"Iako je Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija naredilo da se iziđe u susret takvoj izvoznoj firmi, DUUDI i CERP i dalje zatežu i podložni su utjecajima, da tako kažem, poduzetnika ili, kako bih ja rekao ovdje, mafijaša", naglasio je Grubišić.

Na njegove tvrdnje reagirao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko upozorivši Grubišića da je "vrlo olako izjednačio poduzetnike s mafijašima".

"To nije prihvatljivo, nije ni dobro, a nije ni točno. U svakom društvu ili skupini ima i dobrih i loših, čak i među kojotima, kako ne bi bilo i u ljudima", ustvrdio je Leko.

Za nezavisnog Branka Vukšića problem RIZ Odašiljača leži u atraktivnom prostoru koji, kako tvrdi, preko noći obogaćeni hrvatski tajkuni žele iskoristiti.

"Slučaj RIZ-a pokazuje da vlada nešto ispod stola, a ne pravo, i da vlada nepravda", uvjeren je Vukšić koji se pita i zašto RIZ-ovci na Markov trg dolaze 25 puta, a da nitko iz vlasti ne riješi njihov problem.

Laburist Dragutin Lesar podsjetio je kako su se RIZ-ovci obratili svim saborskim klubovima tražeći da Sabor svojim zaključkom obaveže Vladu da donese odluku na osnovu koje će Agencija CERP dionice RIZ-a ustupiti RIZ-u sukladno prijedlogu Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija.

"Oni naravno ne znaju da sistem predlaganja zaključaka prema Poslovniku Hrvatskog sabora ima problem jer od davanja prijedloga zaključka u proceduru i otvaranja rasprave prolazi u prosjeku od šest mjeseci do četiri godine", ustvrdio je Lesar.

Dodaje međutim i da bi, kada bi takav prijedlog zaključka bio upućen u proceduru, bio proglašen suprotnim zakonu jer je, nažalost, Zakonom o upravljanju državnom imovinom Sabor sve ovlasti prenio na Vladu.

"Mi ne primjećujemo hrvatsku dramu kroz koja prolaze mnoga poduzeća i radnici nekih poduzeća od Jadran kamena, preko Imunološkog do RIZ-a. Ali najviše zabrinjava toliki prijezir i bešćutnost politike prema proizvodnji i proizvodnoj djelatnosti u Hrvatskoj", rekao je HDZ-ov Goran Marić.

Uvjeren je da bi, da se radi o trgovačkom centru, već odavno problem bio riješen."Radile bi se obilaznice na račun državnog proračuna, ali to bi se rješavalo, a kad je u pitanju proizvodnja o kojoj samo volimo pričati, ništa se ne čini", zaključio je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close