Grčić o ‘planu B’ za autoceste: prve reakcija govore da je građanima to prihvatljivo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 15:23
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada ima i “rezervni plan”, odnosno privatizaciju kroz inicijalnu ponudu dionica (IPO).

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u petak kako prve reakcije građana na tzv. 'plan B' za rješenje problema prezaduženosti tvrtki koje upravljaju autocestama i smanjenje javnog duga kroz javnu ponudu dionica tih tvrtki, pokazuju da bi im to bilo prihvatljivo, ali da je prerano govoriti o konačnom rješenju prije no što je Ustavni sud donio odluku o ustavnosti referendumskog pitanja o monetizaciji.

Za slučaj da Ustavni sud odobri referendum o monetizaciji i ako ona propadne na referendumu, Vlada ima i "rezervni plan", odnosno privatizaciju tvrtke za održavanje i naplatu autocesta HAC ONC-a kroz inicijalnu ponudu dionica (IPO).

Po tome scenariju, ARZ bi bio pripojen HAC-u, a potom bi država kroz HAC dala na prodaju 51 posto vlasništva u HAC-ONC-u koje bi ponudila domaćim mirovinskim fondovima, zaposlenicima u HAC-u te građanima.

"Model B je nešto što, čini mi se na prvu reakciju javnosti i građana, pokazuje da bi bio prihvatljiv, prije svega zbog činjenice da bi u takvom modelu sudjelovali mirovinski fondovi. Oni su na neki način predstavnici građana Hrvatske i to bi bila direktna korist, ukoliko autoceste posluju pozitivno, za većinu naših građana", izjavio je Grčić nakon svečanosti predaje aplikacijskih paketa za vodno-komunalne projekte za područja Nove Gradiške te Vodica, Tribunja i Srime u Hrvatskim vodama.

Dodao je i kako "postoji opcija i da se omogući da građani izravno participiraju u takvom modelu po svojoj volji".

"Prve reakcije su pozitivne, vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, u ovom trenutku je prerano govoriti o konačnom rješenju", rekao je Grčić.

Na novinarski upit, da li bi se eventualni referendum o naftnim bušotinama u Jadranu negativno odrazio na investitore koji se spremaju uložiti novac u Hrvatsku, Grčić je rekao da bi takva reakcija investitora bila logična, ali i da procedura u tom postupku ide svojim tokom te da ne vidi neke veće zapreke.

"Mi smo tu već odradili neke faze, na Vladi su odobrene dozvole za istraživanje ovih nalazišta i sada je u fazi pregovaranje oko ugovora, kao i procjena utjecaja svih ovih potencijalnih eksplatacija na okoliš, prije svega na Jadran i u odgovarajućim rokovima mi držimo da bi mogli potpisati ugovore sa izabranim partnerima", rekao je Grčić.

Dakle, istaknuo je, "procedura ide svojim tijekom i ja tu ne vidim neke velike zapreke".

No, dodao je, sva takva pitanja, o monetizaciji, zaštiti Jadrana itd., "na određeni način utječu na pogled investitora prema Hrvatskoj".

"To je sasvim logično, no ja se nadam da ćemo mi tu osigurati zaista najviše moguće standarde, koji će onemogućiti bilo kakve negativne utjecaje tih projekata na okoliš, a s druge strane omogućiti Hrvatskoj, našim građanima jednu novu perspektivu. Jer, ako osiguramo nove izvore energije, prije svega plina, a možda i nafte, onda je sigurno da će to poboljšati bitno situaciju u Hrvatskoj, pojeftiniti energente i omogućiti samim tim indirektno i viši standard našim građanima. Imati svoje resurse znači imati nižu cijenu, znači biti više konkurentan, ali i imati bolju uslugu za građane i ja se nadam da će građani percipirati tu poruku i da će podržati ovaj projekt", izjavio je Grčić.

Pritom je podsjetio da na sjeveru Jadrana već postoje eksploatacijska polja, "koja uredno funkcioniraju već godinama, gdje se u partnerstvu Hrvatske i Italije eksploatira plin već dulje vrijeme pa nema nikakvih problema od toga".

Komentari (14)
Pogledajte sve

Ako vjeciti optimista Grcic kaze da prve reakcija govore da je građanima to prihvatljivo to znaci da je ovo gradjanima potpuno neprihvatljivo.

Nadamo se , da nećemo morati 10 godine od kupnje obveznica – naplatiti se
na način – da kupujemo kapute i jakne u trgovinama , kako bi obveznice
potrošili na nešto korisno- kako je to bilo sedamdesetih …….

Još se sjećam mame, koja je s nekim papirima, hodala s nama- djecom po dućanima,
da potroši te papire ” novce ” …jer će joj propasti uskoro…..ako ih se ne riješi bar na takav način..

On the road again
Like a band of gypsies we go down the highway
We’re the best of friends
Insisting that the world keep turning our way and our way

Vaš link …

Dati dionice gradanima bez restrukturiranja i postavljanja novog nacina poslovanja, naplate, kako inače i bi dali koncesionaru je van svake pameti. Trebaju biti isti uvjeti, ili da se podjele dionice izmedu gradana, fondova i koncesionara,

Jel se moze reprogaramirati kredit? Kolike su trenutne kamate, a po koliko se moze zaduziti drzava danas?

New Report

Close