Grčić: Narodne obveznice prilika za povoljnu kupnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 15:20
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grčić podsjeća da građani i danas mogu kupiti obveznice, ali na sekundarnom tržištu gdje su skuplje nego u primarnoj emisiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas da izdavanje "narodnih obveznica" nije nova ideja te da bi to bila prilika građanima za povoljnu kupnju, a ekonomist Željko Lovrinčević smatra da bi ih bilo dobro izuzeti od najavljenog oporezivanja kamata.

"Ne radi se o novoj ideji niti nečemu spektakularnom, već samo o prilici da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljnijim uvjetima", rekao je Grčić novinarima u stanci današnje konferencije "Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi", koja se održava u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Grčić podsjeća da građani i danas mogu kupiti obveznice, ali na sekundarnom tržištu gdje su skuplje nego u primarnoj emisiji. "O tome postoje ideje i to je jedan od Vladinih projekata koji građanima može biti zanimljiv", ističe Grčić.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb smatra da je povoljan teren za izdavanje obveznica stvoren samom činjenicom da će se ići u oporezivanje prihoda od kamata, a dio zemalja izuzima "narodne obveznice" od toga oporezivanja.

Ključnim smatra modalitet izdavanja, ističući da trenutno kapitala ima dovoljno, a kamatna stopa je rekordno niska. Bitnom smatra i razinu povjerenja građana i zaštitnih klauzula u izdanim obveznicama, jer vjeruje da će građani tražiti neku vrstu zaštite.

"Kapitala definitivno ima, ambijent je povoljan i Hrvatskoj bi bilo bolje izdati obveznice na domaćem nego na inozemnom tržištu", kaže Lovrinčević. Napominje da na dolarskom tržištu kamate rastu, a eursko bi država mogla dijelom koristiti za predfinanciranje za sljedeću godinu.

O mogućnosti izdavanja "narodnih obveznica" radi punjenja proračuna piše današnji Večernji list, ustvrdivši da se o takvom izdanju razmišlja u Ministarstvu financija.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Pas tko bi dao tebi i Čačiću ikakvu lovu. Pa ljudi moji vi ste profesionalni lažljivci i prevaranti…Pa bolje je lovu zapaliti nego ovakvim budaletinama dati… papravili ste autocestu i ulozili 10B$, a prodajete je za 3$…???

otimanje narodu pred bankrot iz najzadnje carape pred izbore [emo_ljut][emo_bijesan][emo_vrtimise][emo_zloban]

uff..koji članak..budi suicidalne primisli 😀


A nu ovoga klauna.Kupite narodne obveznice banrkotirane drzave jos malo pa nestalo navali narode. To jedino netko pametan poput Grcica moze kupit ili netko tko je spreman stavit pare na stednju u Credo banku.

To ce biti kao i one obveznice u Jugi sto je narod kupovao, jasno niti novca niti projekta za koje su iste bile nije se vise vidjelo. “Isparilo”

Jos 1,2 godine do vrha balona, a kad pukne, tek cemo onda vidjeti sto je siromastvo. Jer nam je i sad standard debelo precijenjen.

Ocito ce trigger za bankrot biti implozija drzavne riznice, kako se sad cini.

New Report

Close