Građevinske e-dozvole izdavat će se u roku 30 dana

Anka Mrak Taritas. Photo: Davor Puklavec / PIXSELL Anka Mrak Taritas. Photo: Davor Puklavec / PIXSELL

Današnja prezentacija e-dozvole u Čakovcu prva je u nizu koju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira za djelatnike područnih upravnih odjela.

Početkom travnja u Hrvatskoj će biti moguće izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola na koje će se čekati najduže 30 dana, rekao je u Čakovcu pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić predstavljajući projekt "e-dozvola".

Današnja prezentacija e-dozvole u Čakovcu prva je u nizu koju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira za djelatnike područnih upravnih odjela.

Ministarstvo najavljuje da će do kraja ožujka u svim županijama obučiti službenike koji sudjeluju u izdavanju građevinskih dozvola. Za dozvole za koje je nadležno Ministarstvo, a radi se o zahtjevima koje podnose veće korporacije, sustav elektroničkog izdavanja već u funkciji.

Do sada se, prema procjenama Svjetske banke, u Hrvatskoj na građevinsku dozvolu čekalo prosječno 317 dana.

Meštrić drži da će ubrzanje njihova izdavanja pridonijeti poboljšanju investicijske klime i popravku pozicije Hrvatske na ljestvici Svjetske banke "Doing Business".

Govoreći o efikasnosti sustava pomoćnik ministrice je kazao kako će se komunalni i vodni doprinosi plaćati naknadno, a jednako su riješeni i imovinski odnosi. Kaže i da će novi sustav znatno rasteretiti urede prilikom izdavanja dozvola.

Sustav je transparentan, lako pristupačan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole, kaže Meštrić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve