Građevinske e-dozvole izdavat će se u roku 30 dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2014. u 17:07
Anka Mrak Taritas. Photo: Davor Puklavec / PIXSELL

Današnja prezentacija e-dozvole u Čakovcu prva je u nizu koju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira za djelatnike područnih upravnih odjela.

Početkom travnja u Hrvatskoj će biti moguće izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola na koje će se čekati najduže 30 dana, rekao je u Čakovcu pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić predstavljajući projekt "e-dozvola".

Današnja prezentacija e-dozvole u Čakovcu prva je u nizu koju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira za djelatnike područnih upravnih odjela.

Ministarstvo najavljuje da će do kraja ožujka u svim županijama obučiti službenike koji sudjeluju u izdavanju građevinskih dozvola. Za dozvole za koje je nadležno Ministarstvo, a radi se o zahtjevima koje podnose veće korporacije, sustav elektroničkog izdavanja već u funkciji.

Do sada se, prema procjenama Svjetske banke, u Hrvatskoj na građevinsku dozvolu čekalo prosječno 317 dana.

Meštrić drži da će ubrzanje njihova izdavanja pridonijeti poboljšanju investicijske klime i popravku pozicije Hrvatske na ljestvici Svjetske banke "Doing Business".

Govoreći o efikasnosti sustava pomoćnik ministrice je kazao kako će se komunalni i vodni doprinosi plaćati naknadno, a jednako su riješeni i imovinski odnosi. Kaže i da će novi sustav znatno rasteretiti urede prilikom izdavanja dozvola.

Sustav je transparentan, lako pristupačan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole, kaže Meštrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close