Građevinari u šoku: po DZS-u podizvođači izveli 29% radova

Autor: Suzana Varošanec , 13. ožujak 2018. u 22:00
Oprez pri procjeni određivanja vrijednosti izvedenih radova/FOTOLIA

Kroz tri godine moguća je i ‘rupa’ od nezabilježenih 12 milijardi kuna izvedenih kooperantskih radova, upozoravaju analitičari.

U sektoru građevinarstva u ukupnoj vrijednosti lani izvršenih radova poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenika u iznosu od 20,18 milijardi kuna, dio podataka je manje pouzdan nego što se to zapravo očekuje, ali i održava tržišna kretanja novijeg datuma u pogledu zaposlenosti u poslovnoj suradnji glavnih izvođača i njihovih kooperanata. Kako se doznaje iz krugova analitičara, kao i od samih građevinara, sumnje se ne iskazuju u vrijednost poslova ostvarenih s vlastitim radnicima, ali svi izražavaju oprez prema podacima kad je riječ o vrijednosti poslova izvedenih od podizvođača.

Uz otvaranje problematike poslovne tajne, zanimljive su i procjene da službene evidencije ne zahvaćaju navodno moguće čak i do 4 milijarde kuna vrijednosti izvršenja kooperanata. Kako je riječ o promatrane zadnje tri godine, to bi značilo i značajnu 'rupu' kroz nezabilježenih i do 12 milijardi kuna izvedenih kooperantskih radova, pa su po svemu sudeći nužne i dodatne korekcije.  Naime, prema Državnom zavodu za statistiku vrijednost radova izvršenih s vlastitim radnicima subjekata s 20 i više zaposlenih za 2017. iznosi 14,35 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost podizvođačkih radova 5,8 milijardi.

Uzeti s rezervom
U zadnje tri godine vrijednost ukupnog izvršenja blago raste – 2015. je iznosila 19,15 milijardi kuna te je za od tada narasla za oko milijardu kuna, čime se i otvara mogućnost da su kroz svoju veću zaposlenost ovu razliku zapravo akumulirali, kroz povećanje opsega svog posla glavni izvođači. Na to može ukazivati i pozitivan trend po kojem je u toj kategoriji i vrijednost izvršenih radova od 2015. do 2017. skočila za milijardu kuna, odnosno s 13,39 mlrd. kuna u 2015. na 14,35 mlrd. kn 2017.

 

14,3 mlrd.

kuna vrijednost radova s vlastitim radnicima subjekata s 20 i više zaposlenih u 2017., prema DZS-u

Uz to, taj trend ne prati i vrijednost radova građevinskih podizvođača, već ona de facto stagnira te se kreće na oko 5,8 milijardi kuna zadnje tri godine. No, oko toga tumačenja nisu jednoznačna, iako kada je riječ o vrijednosti izvršenih radova glavni analitičar HGK Zvonimir Savić napominje da je najbolje koncentrirati se na podatak o vrijednosti izvršenih radova ostvarenih s vlastitim radnicima jer je "to pouzdan i točan podatak".  "Kada je riječ o radovima ostvarenim s podizvođačima, podatak treba uzimati s određenom rezervom jer dio izvještajnih jedinica (tvrtki) ponekad odbija dati takav podatak smatrajući ga poslovnom tajnom. U tom se kontekstu slažemo u ocjeni rasta vrijednosti radova glavnih izvođača te da radovi s podizvođačima rastu skromnije, ali je možda stvarna razlika u dinamici rasta između te dvije kategorije ipak nešto manje izražena", navodi Savić. 

Nevjerica
Podatak da podizvođači sa 5,8 mlrd. kn imaju udjel od 29% u ukupnoj vrijednosti, međutim, izaziva nevjericu u redovima menadžera građevinskih kompanija. Predsjednik HUP-ove Udruge graditeljstva Mirko Habijanec i šef Uprave križevačkog Radnika, smatra da je to netočan podatak.  "Po mom sudu i procjenama u sektoru, omjer u radovima između glavnog izvođača i podizvođača iznosi 60 prema 40 posto. Vrijednost radova koje izvode podizvođači sigurno se kreće između 8 i 10 milijardi", kaže Habijanec.

 

Netočna statistika

Nesporno je da vrijednost izvedenih građevinskih radova zadnjih godina postupno raste, što i u ovom slučaju ističe Šef HUP Udruge graditeljstva Mirko Habijanec. "No pokazatelj zaostajanja udjela podizvođača može biti posljedica netočne statistike. Izvedeni obim radova  razmjerno raste za izvođače i podizvođače, no možda se tako statistički ne prikazuje. U području javne nabave je mogućnost uvođenja podizvođača ograničena, pa je moguće da se i tom području izvođenja radova podaci nerealno prikazuju", navodi naš sugovornik.

Zbog problema neusporedivosti u raznim evidencijama kroz niz primjera, on zaključuje da će za pravu sliku u sektoru očito biti potrebna dodatna usuglašavanja, pa najavljuje i razgovor HUP-ove Udruge i s državnim statističarima, uz upit jesu li obuhvaćene primjerice i strane tvrtke koje izvode radove u RH te naše koje rade u inozemstvu. Sudeći prema odgovoru DSZ-a, "izvršeni građevinski radovi i narudžbe, poslovni subjekti s 20 i više zaposlenika" obuhvaćaju samo radove koji su izvršeni u Hrvatskoj te subjekte koji su hrvatski rezidenti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close