Gradi se veliki šoping centar u Zagrebu, ulaganje je vrijedno 620 milijuna kuna

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na mjestu ruševina propale investicije poznatog francuskog trgovačkog centra Leclarc, u zapadnom dijelu Zagreba, započeli su intenzivni radovi tvrtke Sensa nekretnine.

Godinama je na rubu grada to bio samo znak još jedne propale investicije: golemi betonski kostur buduće zgrade poslovno-trgovačkog centra poznatog francuskog lanca, Leclerc, svjedočio je o čuvenim hrvatskim problemima s investitorima. Leclerc je naime tvrdio da ih je omela birokracija, propisi, podmetanje nogu, neobičan koruptivni čvor… Otkupili su, naime, oko 60 tisuća četvornih metara u Španskom i sagradili objekt, ali nisu mogli dobiti dozvolu – jer nisu uspjeli otkupiti jednu malu parcelu usred zemljišta za koju je vlasnik tražio, ni više niti manje, nego 2 milijuna eura. Leclerc nije htio pristati na to, 2002. godine su odustali i povukli se iz Hrvatske, zauvijek.

Nakon dva desetljeća rušenje monumentalnog kostura iliti “mrtvačkog sanduka” niti nije moglo proći bez interesa javnosti. Već i sam čin rušenja je bio jako skup. No, ne samo da se ruši nego se i gradi. Objavljeno je da tvrtka Sensa nekretnine grade novi veliki kompleks, piše Net.hr.

U promotivnoj objavi za medije navedeno je da je cijelo zemljište površine 60 tisuća četvornih metala otkupila grupa investitora okupljenih u tvrtki Sensa nekretnine d.o.o., te da se na njemu planira napraviti moderan trgovački centar s brojim popratnim sadržajima, ali i samostojeći supermarket, drive-in restoran, trgovački park, a u sredini kompleksa i veliki trg s dječjim igralištima, klizalištem itd. Angažirani su vrhunski arhitekti koji su radili na jednom od najvećih hrvatskih shoping centara, Arena centru (Marino Dujmović i Alan Leo Pleština te njihov tim iz Pulsar arhitekture) a posao glavnog projektanta dobila je tvrtka Pronad pod vodstvom Željka Bratkovića.

Tvrtka Sensa nekretnine osnovana je prošle godine, ništa nije zabilježeno ni na prihodovnoj niti na rashodovnoj strani, a temeljni kapital je 30 tisuća kuna. Kao vlasnici su upisani Branimir Vuletić, Oliva Vrbanek i Mirko Pavičić, a kao predsjednik uprave je Matija Vrbanek. Tjednik Lider je pisao da su Sensa nekretnine kupile zemljište od tvrtke Heta, i da se planira završiti izgradnju kompleksa do kraja 2019.

Mirko Pavičić u kratkom razgovoru za Net.hr otkriva da ukupna investicija iznosi 85 milijuna eura, a na pitanje je li projekt rizičan, odnosno, može li Zagreb izdržati još jednu veliku shoping destinaciju, i to u neposrednoj bliziji još jednog već uhodanog shoping centra (City Centra West), Pavičić kaže da su pripremljene sve analize i da se pokazalo da mjesta ima:

“Kako bismo sa sigurnošću mogli donijeti odluku o ulasku u investiciju, vezano uz potencijalan rizik zasićenosti tržišta trgovačkim centrima, najprije smo pristupili dubinskoj analizi tržišta i lokacije, koju je izradila renomirana svjetska agencija te studiji isplativosti. Rezultati takvog pristupa danas su vidljivi, u fazi smo pripremnih radova na izgradnji Centra.

Analiza tržišta pokazuje kako je nova shopping destinacija, obogaćena brojnim sportskim i zabavnim sadržajima, s ponudom različitih brandova, komplementarna postojećim trgovačkim centrima, što svakako potvrđuje i veliki interes zakupaca. Razumjet ćete kako ih, u ovom trenutku, s obzirom na povjerljivost podataka, ne možemo predstaviti. Zajednička vizija investitora je, trenutno povoljnu situaciju na tržištu nekretnina, razviti u dugoročno kvalitetan projekt, koji će pridonijeti i otvaranju oko 700 novih radnih mjesta.”

Komentari (7) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve