Grad već niz godina građanima omogućuje obročnu otplatu dugova

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2018. u 12:12
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Prema podatcima koje je za 2017. godinu objavila Financijska agencija (Fina), u Osijeku je 8477 blokiranih građana.

Najava bjelovarske gradske uprave o uvođenju novog modela naplate, prema kojem će se dužnicima Grada Bjelovara, neovisno o tomu jesu li blokirani ili pod ovrhom, omogućiti obročna otplata, dobila je lijep medijski odjek. Očekuje se da će (n)ove mjere omogućiti učinkovitiju naplatu komunalnog doprinosa i komunalne naknade, gradskih nameta za koje je najviše dugova.

No valja u tom kontekstu podsjetiti kako gradska uprava Osijeka još od prije poduzima niz mjera kojima izlazi u susret građanima koji su se našli u financijskim problemima ili koji su, jednostavno, neuredni platiše, a ovrha zbog neplaćenih računa Gradu Osijeku ili gradskim tvrtkama gurnula bi ih u blokadu, piše Glas Slavonije.

Prema podatcima koje je za 2017. godinu objavila Financijska agencija (Fina), u Osijeku je 8477 blokiranih građana. Koliko je njih blokirano zbog duga Gradu Osijeku ili njegovim tvrtkama, nije moguće precizno utvrditi. No po prijašnjim je napisima posve jasno kako se prednjači u dugovanju teleoperaterima, financijskim institucijama, za RTV pretplatu, potrošenu energiju…

U svakom slučaju, u Gradu Osijeku i tvrtkama u gradskom suvlasništvu na dužnike se ne ide, kako se to kaže, đonom, nego se njeguje korektan pristup, iako nije da nedostaje dužnika. Primjerice, iz Ukopa su u veljači na kućne adrese dužnika poslali oko 5000 opomena zbog neplaćanja godišnje grobne naknade. Kako doznajemo od direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, riječ je o dugu od oko dva milijuna kuna.

– Opomene šaljemo korisnicima koji imaju zaostatke iz 2017. i iz godina prije. Njih molimo da se što prije jave u našu upravu radi dogovora o eventualnom obročnom plaćanju. Onome tko se ne odazove, odnosno tko se ogluši na poslane opomene, prijeti ovršni postupak. Stoga molimo korisnike da ne zanemare svoju obvezu plaćanja i podmire dug – poručio je Ostrički.

Slično je i s Unikomom, Zavodom za stanovanje, pa i s dugovima za komunalnu naknadu. A kada se, unatoč svemu, ipak mora posegnuti za krajnjim mjerama, primjerice, “plombiranjem” vodomjera kroničnih neplatiša, Upravi Vodovoda sugerirano je da se ta mjera ne provodi u dane koji prethode blagdanima…

Komentirajte prvi

New Report

Close