Grad Karlovac na pola puta do uspješne realizacije crowdfunding kampanje

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2019. u 13:24
Foto: Press

REGEA je do sada bila partner mnogim crowdfunding kampanjama.

Crowdfunding u Hrvatskoj više nije novost i posezanje za ovakvim načinom financiranja svakim danom raste. U Europi postoji već 600 raznih platformi koje su skupile milijune eura za raznovrsne crowdfunding projekte.

Jedna od najpoznatijih online platformi za crowdfunding je Kickstarter, osnovan 2009. U njegovoj je prvoj uspješnoj kampanji Crtama za dolare prikupljeno 35 dolara od troje donatora. Sada se tu vrte milijarde! Nakon pojave Indiegogoa (2008.) i Kickstartera, u prijelomnoj 2012. godini crowdfunding ulazi u mainstream. Tada je prvi put prikupljeno milijun dolara u nekoj kampanji.

Grad Karlovac ide u korak s vremenom i s alternativnim načinima financiranja te je jedan od većih investicijskih projekata pokrenuo upravo preko crowdfunding platforme.

„Nije tajna da novca nikada dosta kako bi se uspješno realizirali svi željeni projekti unutar jednoga grada. Karlovac u tome nije iznimka, ali je iznimka u pronalaženju načina kako ipak realizirati i ono što je financijski znatno veće i sveobuhvatnije. Mostanje je upravo takav projekt. Riječ je o izgradnji Sportsko kulturnog centra. Objekt ćemo izgraditi na mjestu nekadašnjeg Doma Mostanje koji je u Domovinskom ratu potpuno razoren, a dotad je bio središte okupljanja mještana ove gradske četvrti Grada Karlovca u kojem se odvijao sav kulturni, sportski i društveni život,“ istaknuo je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Nakon teškog ratnog iskustva ovog naselja na prvoj crti Domovinskog rata, ne postoji zajednički društveni/javni prostor za okupljanje i djelovanje kao ni drugi prigodan sadržaj koji bi obogatio svakodnevicu Mostanjaca. Štoviše, nakon velikih ratnih razaranja i spore revitalizacije dijelovi Mostanja i njegovi stanovnici biju bitku i s velikim poplavama koje su se posljednjih godina zaredale u gradu.  Grad Karlovac pokrenuo je crowdfunding kampanju u suradnji s REGEA-om.

„REGEA je do sada bila partner mnogim crowdfunding kampanjama. Naime, REGEA ima svoju platformu koja je okrenuta projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energija ponajprije javnog sektora. Naša platforma je potpuno besplatna za razliku od drugih sličnih platformi. Do sada smo uspješno realizirali sedam kampanja i sakupili gotovo 600.000 kn. U tijeku su nam dvije kampanje od kojih je jedna za Sportsko–kulturni centar Mostanje, a za koju prikupljamo 300.000,00 kn,“ izjavio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Sportsko–kulturni centar Mostanje protezat će se na 867,97 m2 i sadržavat će, kao i nekad, dvoranu za kuglanje s gledalištem, klupskim prostorijama i sanitarnim čvorom. Predviđen je i caffe bar s terasom, društvene prostorije Gradske četvrti Mostanje te prostorije lokalnog kulturno-umjetničkog društva s multimedijskom dvoranom gdje će se u mnogobrojnim aktivnostima i na događanjima okupljati Mostanjci svih uzrasta i njihovi gosti. Projekt obuhvaća i uređenje okoliša sportsko-kulturnog centra s dječjim igralištem,  obnovom postojećeg obližnjeg nogometnog igrališta te  uređenje  adekvatnog parkirališnog prostora.

Grad Karlovac je do sada izradio idejno rješenje i projektnu dokumentaciju,  izgradio temelje Centra, te u Proračunu osigurao sredstva za nastavak gradnje.

Donacije možete izvršiti putem Pay Way sustava naplate debitnih i kreditnih kartica http://croenergy.eu/projekt/izgradimo-zajedno-sportsko-kulturni-centar-u-mostanju ili izravnom uplatom na račun Grada Karlovca:
Grad Karlovac
Banjavčićeva 9, 47000 Karlovac
IBAN HR7824000081817900000 – Karlovačka banka d.d.
Model: HR68
Poziv na broj primatelja: 7765-OIB UPLATITELJA
SWIFT/BIC: KALCHR2X (za uplate iz inozemstva)
Napomena: "Donacija za SKC Mostanje", Vaš kontakt ili adresa elektroničke pošte

Komentirajte prvi

New Report

Close