Grabar Kitarović u Gorskom kotaru: Potreban ravnomjerniji regionalni razvoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2015. u 11:43
Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Delnicama kako se čvrsto zalaže za ravnomjerniji regionalni razvoj te da se više učini na decentralizaciji države, a kako bi se, među ostalim, zaustavilo iseljavanje stanovništva iz Gorskog kotara.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Delnicama kako se čvrsto zalaže za ravnomjerniji regionalni razvoj te da se više učini na decentralizaciji države, a kako bi se, među ostalim, zaustavilo iseljavanje stanovništva iz Gorskog kotara.

Predsjednica je u Delnicama s lokalnim gorskokotarskim čelnicima razgovarala na temu "Gorski kotar – specifična mikroregija Hrvatske – uvjet opstanka". Nakon sastanka, zahvalila je gradonačelniku Delnica Ivici Kneževiću, kao i ostalim lokalnim čelnicima te predstavnicima Primorsko-goranske županije, koji su ju izvijestili o problemima s kojima se susreću zbog Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o brdsko-planinskim područjima.

Kao velike probleme tog kraja navela je odlazak stanovništva, siromaštvo, probleme s investicijama i investitorima, te one s kojima se suočavaju mali poduzetnici koji se bave šumarstvom, poljoprivredom i drugim djelatnostima. "Svakako ćemo nastaviti zajedno raditi, radit ćemo prema resornom ministarstvu, prema Saboru i svima odgovornima u hrvatskoj državi, jer se i dalje čvrsto zalažem za ravnomjerniji regionalni razvoj u Hrvatskoj. Svakako moramo ljude zadržati u ovim područjima, spriječiti njihov odlazak, a nadam se u budućnosti i realizirati njihov povratak", poručila je.

Upitana kako se može pomoći ljudima da ne napuštaju Gorski kotar, Grabar Kitarović je odgovorila kako se o njihovim problemima treba razgovarati, posredovati i djelovati u njihovom rješavanju. Potrebno je, dodala je, i činiti društveni pritisak prema resornim ministarstvima kako bi predlagala zakone u skladu s najboljom europskom praksom, koji se primjenjuju u državama koje su uspjele riješiti probleme svojih brdsko-planinskih područja.

Slaže se s ocjenama kako bi Gorski kotar, ostane li bez 27 milijuna kuna što prijeti usvajanjem izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima, doživio još veći odljev stanovništva.

Zbog svih navedenih problema, ustvrdila je predsjednica, nužno je što je moguće više raditi na decentralizaciji. "To podrazumijeva funkcionalnu decentralizaciju, da se spuštaju mnoge ovlasti s razine države na razinu županije i ostale lokalne razine, gradove i općine, po načelu supsidijarnosti, kako postoji u EU. Ali, to podrazumjeva i fiskalnu decentralizaciju, kako bi se moglo obnašati te uloge koje bi onda preuzele jedinice lokalne samouprave", istaknula je.

Kao glavne prednosti Gorskog kotara označila je zdrav život, oštru i zdravu klimu, čiste šume i vode, potencijale za poljoprivredu i turizam, te udaljenost 20-ak minuta vožnje od mora i Rijeke, sat vremena od Zagreba. "Uz dobru volju moguće je donijeti, neću reći povlastice, nego takve mjere kojima bi se omogućilo ljudima da žive u Gorskom kotaru, a da eventualno rade negdje u Rijeci ili Zagrebu i da se još pored toga bave nekim poljoprivrednim, šumarskim ili turističkim djelatnostima ovdje u Gorskom kotaru", rekla je Grabar Kitarović.

Gradonačelnik Knežević upoznao ju je s aktivnostima na izradi nacrta prijedloga zakona o Gorskom kotaru. "Nadam se, a predsjednica je rekla, da će se inicirati razgovori i komunikacija s nadležnima mjestima, ministarstvima,u državi, gdje se otvoreno o tome treba i mora razgovarati i da ćemo zajedno pronaći put da se Gorski kotar prepozna kao specifična mikroregija koja odumire, u kojoj je doista teško živjeti, bez obzira na sve prednosti", poručio je

Izrazio je nadu da će se naći način i put kako bi se stvorili realni i čvrsti temelji za opstanak Gorskog kotara, a kao prvi korak u tom smjeru trebao bi biti, na inicijativu predsjednice, sastanak kod resornog ministarstva.

Nakon Delnica, predsjednica Republike će posjetiti Istarsku županiju i nazočiti svečanoj sjednici Županijske skupštine te na nasjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Istarske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close