Grabar-Kitarović smatra da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju požara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. srpanj 2017. u 13:38
Foto: Pixsell

Dodala je da nova strategija nacionalne sigurnosti predviđa da u takvim kriznim situacijama različita tijela bolje surađuju i rade u sinergiji, “a ne da djeluju po sistemu silosa”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

"Smatram da je vojska mogla ranije izaći na teren…iako nisu obučeni i nemaju opremu kao vatrogasci radi se o požaru takvog opsega da je bila potrebna svaka ruka", izjavila je predsjednica u Salzburgu nakon razgovora s predsjednicima Slovenije i Austrije.

Upitana je li zadovoljna odgovorom službi, rekla je da će potpuno mišljenje moći dati kada obiđe požarišta u Hrvatskoj kamo je poletjela odmah nakon završetka trilateralnog sastanka u tom austrijskom gradu.

"Mišljenje će formirati kada dođem i vidim stanje na terenu…Vremenski uvjeti nažalost nisu išli na ruku gasitelima i bura nije dopuštala let kanadera, no smatram da svakako treba provesti istragu kako su požari planuli, kako su se širili i na koncu spojili u jedan", istaknula je predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatske vojske.

Dodala je da nova strategija nacionalne sigurnosti predviđa da u takvim kriznim situacijama različita tijela bolje surađuju i rade u sinergiji, "a ne da djeluju po sistemu silosa".

Grabar-Kitarović je zahvalna svima koji su sudjelovali u gašenju požara, vatrogascima, vojnicima i građanima. "Zahvaljujem svima koji su uložili svoj maksimim, ne samo da stave požare pod kontrolu, nego i da spase ljudske živote", rekla je šefica države.

Slovenski i austrijski predsjednik Borut Pahor i Alexander Van der Bellen ponudili su Hrvatskoj pomoć u obuzdavanju požara.

"Samo zatražite i Austrija vam je spremna pomoći", rekao je Van der Bellen.

"Slovenija je spremna Hrvatskoj ponuditi pomoć u gašenju požara", kazao je Pahor.

Komentirajte prvi

New Report

Close