GALERIJA: U dvosatnom štrajku diljem Hrvatske sudjelovale na tisuće radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 14:45
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjeluju na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjeluju na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Novosel je ocijenio kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce. Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija – štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca, rekao je Sever.

Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće, sindikalne središnjice iskoristile su za pritisak na Vladu od koje traže povlačenje prijedloga izmjena ZOR-a iz saborske procedure. Sever je to nazvao "početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao".

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako građani moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost hrvatske države i društva, a ne o političkoj klasi koja brine prvenstveno o svojim interesima. Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada, rekao je Ribić.

Za vrijeme današnjeg štrajka obustavljen je promet ukupno 110 vlakova u domaćem prometu, štrajku su se odazvali brojni djelatnici u javnim službama, vozači ZET-a petominutnim stajanjem na postajama, vozači automobila uključenim sirenama i dr.

Osijek: vozači i prosvjetari u štrajku solidarnosti

U znak podrške štrajku solidarnosti osječki tramvaji i autobusi nisu vozili pet minuta, a u osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji nastava se nije održala od 12 do 14 sati.

Po riječima Boška Aničića, povjerenika Sindikata vozača i prometnih radnika osječkog GPP-a, to je znak potpore i solidarnosti sa svim obespravljenim radnicima, onima koji rade a ne primaju plaće, kao i zbog "teške situacije u cijeloj Hrvatskoj". Neka si ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvori tvrtku i radi prema novom Zakonu o radu, poručio je Aničić.

Na glavnoj osječkoj tržnici podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske organizirala je manji prosvjedni skup na kojem je predsjednik Mato Obradović zatražio od prodavača da na pet minuta prekinu prodaju. Dio je to prihvatio, no dio prodavača nastavio je raditi.

Štrajk solidarnosti u većini javnih ustanovu u Splitu

Desetominutnim zaustavljanjem prometa i trubljenjem autobusnih sirena danas su se štrajku solidarnosti priključili zaposleni u splitskom gradskom prijevozniku Promet, a akcije solidarnosti organizirane su i u većini drugih javnih ustanova u Splitu.

„Desetominutno zaustavljanje gradskih autobusa u Splitu nije izazvalo poremećaj prometa, ali smo na taj način izrazili svoju solidarnost s onima koji ne primaju plaću jer je to nedopustivo“, rekao je sindikalni predstavnik u splitskom Prometu Teo Bulić. Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić je izvjestio kako se štrajk solidarnosti provodi u većini javnih ustanova u Splitu te da je zadovoljan odzivom. „U većini splitskih osnovnih i srednjih škola prijepodnevne smjene, koje imaju školske sate i nakon 12 sati, skratile su svoje smjene u 12 sati izrazivši tako svoju solidarnost“, rekao je Kačić.

Dodao je kako su se i u splitskom KBC-u solidarilizirali za štrajkom upozorenja alitako da to ne izazove nikakav zastoj u pružanju liječničkih i medicinskih usluga. Predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata Božo Bota je rekao da će se solidarnost sa štrajkom izraziti za vrijeme polusatne marende. „Solidarnost je izražena i u Brodotrogiru polusatnom akcijom po raznim odjelima poduzeća, ali tako da se to ne odrazi na proizvodnju“, rekao je Kačić. Po njegovim riječima, u Brodosplitu danas nema štrajka solidarnosti pošto se „poslodavac nije suglasio s tom akcijom“.

Direktorica splitskog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Vesna Ivić Šimetin je rekla kako u Dalmaciji danas nema štrajka u realnom sektoru među srednjim i malim poduzetnicima, nego se štrajk odnosi na javne ustanove, to jest državni sektor. 

U Zagrebu zbog štrajka samo petominutno stajanje tramvaja

Zbog štrajka solidarnosti ZET-ovi tramvaji zaustavljeni su u podne na svega 5 minuta, a autobusi se između 12 i 14 sati uopće neće zaustavljati, priopćeno je iz ZET-a. Zbog toga pridruživanje štrajku nije u većoj mjeri i dugoročno utjecao na redovitost linija, pa je promet normaliziran gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije, ističe ZET.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close