FOTO: Bude li prihvaćen ovaj plan, u Novalju bi mogli pristajati kruzeri

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2016. u 13:37
FOTO: Press

U prepunoj dvorani novaljskog hotela Liburnija, održana je javna tribina na kojoj je predstavljan UPU Luke Novalja, a sve uoči referenduma koji će se tim povodom održati 20. studenog.

Izložen je konačni prijedlog UPU Luke Novalja,  iz kojeg je vidljivo  da ovaj projekt predstavlja određeni kompromis življenja i turizma,  odnosno sadrži komunalne vezove za domaće stanovništvo, vezove za ribarske brodove, zatim za katamaran, komercijalni prihvat brodova, pa tako i  dva manja kruzera do 60 metara te oko tri stotine vezova za nautičare.

Na samom početku tribine gradonačelnik Ante Dabo građanima Novalje predstavio je UPU Luke Novalja i sve njegove karakteristike, ističući da bi njegova realizacija predstavljala iskorak za Novalju i njenu turističku ponudu, ali donijela i kvalitetniji način života domaćem stanovništvu. Razvojem više vidova turizma, pa tako nautičkog,  uspostavili bi balans između sadašnjeg stanja i određene monokulture turizma,  a to je party turizam koji je  dominantan i koji sigurno nije i ne smije biti jedino što Novalja nudi svojim gostima.  Gradonačelnik Ante Dabo naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za sve žitelje i da se njegovom rješavanju ne bi  smjelo pristupati s političke osnove, pogotovo ne one opozicijske, već bi trebalo prepoznati značaj zajedničkih ciljeva i razvoja.

Ovo je četvrto predstavljanje projekta, koji je  do sada prošao određene promjene želeći što više zadovoljiti kriterije građana, tradicionalno vezanih  za more, ribarstvo  i pomorstvo, ali i oblikovati nove aspekte nautičkog turizma koji bi mogao znatno ojačati destinaciju u turističkom smislu, doprinijeti kvaliteti ponude te dovesti nove goste koji su sada zbog nemogućnosti luke, odnosno sigurnog veza i nepostojanja marine uglavnom zaobilazili Novalju.   Upravo to predstavljalo je određeni nedostatak u dosadašnjoj turističkoj ponudi te je prema Strategiji   razvoja turizma definiran  razvoj usmjeren na mozaičnu turističku ponudu, u koju je svakako zacrtan i nautički turizam, posljednjih godina najbrže rastući vid turizma kako na našoj obali tako i u svijetu. 

Na tribini se  nametnulo i pitanje ima li Novalja snage za iskorak u novo poglavlje turizma. Među prisutnima bilo je i onih koji smatraju da bi marinu trebalo odvojiti od luke i pozicionirati negdje drugdje, a pitanje koncesije i budućeg koncesionara također predstavlja razlog više za zabrinutost. Gradonačelnik je sa svojim suradnicima, Dr. Nevenom Škuncom i Vesnom Šonje Allena, predsjednicom Gradskog vijeća, koji su također na tribini izlagali o projektu UPU Luke Novalja, pojasnio da je Grad Novalja vlasnik projekta, a UPU dovoljno zaštićen i  da se kroz njega prvenstveno vodi računa o interesu grada i građana  te da se donesene odluke o gabaritima Luke Novalja nipošto ne smiju mijenjati  bez novog referenduma, što znači da građani o svemu donose odluke i za sve moraju dati svoju suglasnost.  Javna tribina prošla je u živoj i vrlo konstruktivnoj atmosferi, a preko dvjesto pedeset sudionika  pokazalo  je da im je itekako stalo do ove teme i novog UPU Luke, što se ujedno reflektira na budućnost  Novalje, njenu turistički ponudu kao i daljnji razvoj.  

Ovo je prvi referendum koji se od početka hrvatske državnosti održava u Novalji  i zasigurno kao takav ima povijesni značaj, a građani će odlučiti hoće li na referendumu prihvatiti prijedlog UPU Luke Novalja.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije bas da je 1 referendum ali poslovnom nije za zamjerit !

New Report

Close