Fina inicirala stečaj 28.397 tvrtki od lanjskoga rujna

Autor: Suzana Varošanec , 21. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Kad blokada dođe na 120 dana, ide postupak po službenoj dužnosti.

Od ukupno 13.761 blokirane pravne osobe njih 10.588, ili oko 77%, blokirano je 120 i više dana, a duguju oko 11 i pol milijardi kuna, što je oko 90% svih blokada.
Kad se uključe i one s blokadom kraćom od 120 dana, ukupni dugovi iznose 12,8 mlrd. kn, što znači da je nelikvidnost mjerena prema ovrhama vjerovnika došla na najniže grane.

Između predstečaja i stečaja

Stanje je to s kraja lipnja, iz Finine najnovije informacije, kojom se ukazuje i na sljedeću strukturu duga, zanimljivu za 10.588 dužnika blokiranihdulje od 120 dana: proračunu duguju nešto manje od dvije milijarde kuna, jedinicama lokalne uprave i samouprave 120 milijuna kuna, a svim ostalim vjerovnicima oko 9 i pol milijardi kuna. Kod tih je pravnih osoba zaposleno 7488 radnika, što je nešto više od polovice radnika koji su u lipnju angažirani kod poslodavca čiji su računi u crvenom.

Tu su još 3173 tvrtke, koje duguju oko 1,4 milijarde kuna, zapošljavaju 6500 radnika, no blokada im je kraća od 120 dana. Riječ je o tvrtkama s problemima u poslovanju koje po svemu sudeći traže rješenje za deblokadu jer su de facto u režimu između predstečaja i novog stečaja, koji je prijetnja zbog zakonskog automatizma iniciranja stečajeva nad tvrtkama kad blokada dođe na 120 dana.

 

11,5milijardi kuna

duguje 10.588 tvrtki blokiranih 120 i više dana

Država je od lani zaoštrila zakon prema dugotrajnije blokiranima, pa Fina po službenoj dužnosti isporučuje sudovima stečajne prijedloge po tom kriteriju. U nepunoj godini primjene novog Stečajnog zakona to je dovelo do lavine stečajnih prijedloga.

Od 1. rujna 2015. do 19. kolovoza stečajni postupak tako je iniciran za ukupno 28.387 dužnika. S obzirom na nepresušno vrelo kritika kad je riječ o zakonima, u kojima se učestalost problema ne vezuje toliko uz same propise koliko uz nijihovu primjenu (traže se rupe), čini se da ovdje to nije slučaj, manevar nije moguć.

Prevencija nelikvidnosti

U Fini nam je potvrđena navedena brojka, uz objašnjenje da su od stupanja na snagu Stečajnog zakona do danas za pravne osobe koje u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 ili više dana, u zakonskom roku od osam dana, podnijeli što prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, što zahtijeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka – ukupno njih 28.387.

Od toga se 6420 stečajnih prijedloga odnosi na pravne osobe koje imaju zaposlenih. U trenutku podnošenja stečajenih prijedloga u njima je bilo zaposleno 12.356 radnika. Za ostalih 21.967 tvrtki podnijeli su zahtjeve za provedbu skraćenog stečajnog postupka, a riječ je o tvrtkama koje nikog ne zapošljavaju.

U zbrojnoj informaciji za lipanj Fina je obuhvatila i navedene podatke koji se odnose na stečajne inicijative za razdoblje od 1. rujna. Više, dakle, nitko ne može poslovati na tržištu i pritom ostati trajno blokiran, što je velik napredak sustava u prevenciji nelikvidnosti.
Finini prijelozi, pak, nikako ne znače automatski i stečaj. O tome odlučuje sud – moguće su obustave postupka i odbacivanje prijedloga, što se pod zadnje i može zamjetiti kod dužnika koji su se unatoč spečajnoj gabuli spasili tako što su u međuvremenu uspjeli odblokirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close