Filipović: Interes za energetsku obnovu je velik i to se vidi na svakom koraku

Autor: Darko Bičak , 16. rujan 2015. u 12:05
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeka pojašnjava da je Akcijski plan napravljen 2010., a obuhvatio je 42 mjere iz zgradarstva, prometa i javne rasvjete.

Krapinsko-zagorska županija (KZŽ) je među prvima u Hrvatskoj krenula u projekte energetske učinkovitosti, posebice u zgradarstvu, kazao je Anđelko Ferek-Jambrek, dožupan KZŽ-a.

"Važnost energetske obnove kuća i javnih zgrada smo prepoznali još 2009. godine, a jako smo ponosni da smo u to uspjeli uključiti sve jedinice lokalne samouprave na našem području, dakle sedam gradova i 25 općina", kazao je Ferek-Jambrek. Dodaje da je do sada ovim projektom obuhvaćeno 552 kuća, a vrijednost potpora je ukupno 11 milijuna kuna. Pojedinačna bespovratna potpora se kretala na razini 40 do 50 posto ukupne investicije što znači da je ovaj projekt donio ukupna ulaganja od gotovo 25 milijuna kuna.

U Zagorju su energetski obnovili i 10 osnovnih škola. Značajan projekt je i energetska obnova dvorca Bračak u Zaboku vrijednosti 24 milijuna kuna, a u kojem bi se trebao smjestiti Nacionalni centar za energetsku učinkovitost. Iste godina kada je to napravila Krapinsko-zagorska županija, u energetsku obnovu krenuli su i u Gradu Rijeci.

Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeka pojašnjava da je Akcijski plan napravljen 2010., a obuhvatio je 42 mjere iz zgradarstva, prometa i javne rasvjete. Cilj je je bio, navodi Filipović, da se do 2020. godine postigne smanjenje potrošnje CO2 za 32 posto na razini Grada.

Projekt zamjene javne rasvjete bio je vrijedan 1,1 milijun kuna, a od čega im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 40 posto. Ukupno je zamijenjeno 151 rasvjetno tijelo. Rijeka je investirala i 1,8 milijuna kuna u solarnu energiju, a što obuhvaća postavljanje solarnih panela na šest tamošnjih osnovnih škola i dječjih vrtića ukupne snake 80 kW.

Znatno veća investicija je vezana uz ekološki promet koji je do sada koštao 25 milijuna kuna čime je nabavljen 21 ekološki autobus. FZOEU je ovaj projekt sufinancirao s nešto manje od 800 tisuća kuna. U tijeku je projekt nabavke devet autobusa na plin u vrijednosti od 23,3 milijuna kuna, a u čemu Fond sudjeluje s sedam milijuna kuna. Ovaj program podrazumijeva i izgradnju prateće infrastrukture za punjenje i održavanje autobusa na plin. Naravno, i Rijeka puno ulaže u energetsku obnovu zgrada. "Kada prođete Rijekom, gotovo da i ne možete vidjeti zgradu na kojoj nisu skele, ili se pak postavljaju ili se miču. Interes za energetsku obnovu je velik i to se vidi na svakom koraku", kaže Filipović.

Među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je krenuo s energetskom efikasnošću je i Koprivnica koja je svoju agendu postavila još 2007. godine. Kako pojašnjava Mišel Jakšić, dogradonačelnik Koprivnice, jedan od najznačajnijih realiziranih projekta je održiva mobilnost koja je doveo do izgradnje 80 kilometara biciklističko-pješačkih staza. "Naši napori prepoznati su i u Europi te smo dobili priznanje da smo s 2,5 metara biciklističkih staza po stanovniku 3. grad u Europskoj uniji", kaže Jakšić. U tom svjetlu je razvijen i javni biciklistički servis BicKo kojeg koristi sedam posto stanovnika Koprivnice. U podravskoj metropoli su posebni i na projekt Civitas Dynamo koji im je omogućio da uz pomoć novca iz EU fondova nabave električna i hibridna vozila. Trenutno ih imaju sedam, a napravljena je potrebna infrastruktura u vidu brzih punionica.

Koprivnica je među prvima u Hrvatskoj izgradila stanove iz poticane stanogradnje (POS) s najvišim A+ standardnom. Za sada su napravljene tri zgrade s po 28 stanova i palača prave, a planira se i sveučilišni kampus te drugi objekti. Grad Čakovec karakterizira da većina njegovih stanovnika živi u obiteljskim kućama, a što znači da je energetska obnova kuća jedan od prioriteta u tom gradu. Karmen Franin, iz gradske uprave Čakovca, predstavila je projekt u kojem su obnovljene 42 kuće. Projekt je bio vrlo uspješan, maksimalna potpora iznosila je 37.500 kuna, a povučeno je 98 posto planiranog novca. Zbog velikog interesa će se s ovim programom ići i dalje.

U Čakovcu su također uložili gotovo milijun kuna u ekološki prijevoz, a što znači da su nabavili 20 električnih bicikala za svoj javni biciklistički servis.

Uspješan primjer korištenja novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je i tvrtka Ivančica iz Ivanca. Kako je pojasnila Nada Zver, direktorica tvrtke, Ivančica je uložila 2,4 milijuna kuna u energetsku obnovu svoje proizvodne hale. Od toga im je Fond sufinancirao nešto više od 900 tisuća kuna. Zver ističe da su efekti ove investicije već vidljivi kroz uštedu energije od minimalno 37 posto, a nova rasvjeta i drugi noviteti su poboljšali radne uvjete radnika Ivančice, a kojih je više od 800. Ivančica izveze gotovo 70 posto svoje produkcije dječjih cipela.

Komentirajte prvi

New Report

Close