Evo koga po mišljenju Vrdoljaka treba kazniti ‘i ne dozvoliti da vode’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2013. u 16:15
Ivan Vrdoljak; Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vrdoljak je kritizirao sporost u donošenju prostornih planova, pri čemu je spomenuo i Splitsko-dalmatinsku županiju gdje investori, kaže, šet godina čekaju taj plan.

Prijedlog zakona o strateškim investicijama uskoro će u saborsku proceduru, najavili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji su danas u Splitu s još trojicom ministara i drugim dužnosnicima Vlade započeli s predstavljanjem Vladinih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva – Proinvestom.

Odgovarajući na pitanja novinara o prijedlogu zakona o strateškim investicijama, Grčić je rekao kako će taj zakon u proceduru "za par tjedana", a Vrdoljak je dometnuo kako će "u ožujku ići u saborsku proceduru".

U stanci Proinvesta, Grčić je istaknuo kako se nada da će Vlada na ovakvim skupovima uspjeti uvjeriti publiku da su mjere koje poduzima promišljeni i sistemski odgovor Vlade na poteškoće s kojima se suočava hrvatsko gospodarstvo.

"Planirano je ove godine ulaganje u gospodarstvo više od 70 miljardi kuna, od čega je 20-ak milijardi kuna javnih ulaganja u gospodarski oporavak, a više od 50 milijardi kuna su investicije privatnog sektora", rekao je. Ako se to ostvari, dogodit će se rast gospodarstva u Hrvatskoj i po prvi put, kaže Grčić, bit ćemo brži i dinamičniji od EU.

Na upit u koje će se projekte ulagati, Grčić je kazao kako su pokrenute pripreme niza projekata, posebice u energetici i prometu, kako se planirana i realizacija niza projekata javno-privatnog partnerstva.

Ove godine ćemo iz fondova EU financirati projekte u vrijednosti 2,2 miljarde kuna, a u 2014. godini očekujemo oko četiri miljarde kuna iz fondova EU, kazao je Grčić podsjećajući i kako će Hrvatska plaćati značajan iznos udjela za EU proračun.

"Mi jedino kroz strukturne fondove i potporu ruralnog razvoja, odnosno poljoprivredu možemo kompenzirati iznose koje ćemo uplaćivati u EU fondove. Nadam se da ćemo u startu uspjeti iskompenzirati te iznose, a Hrvatska u drugoj i trećoj godini članstva u EU biti neto primatelj iz EU proračuna", kazao je Grčić.

Ministar Vrdoljak je podsjetio kako je u 23 godine od osamostaljenja u Hrvatskoj izgrađen samo jedan novi proizvodni pogon u energetici, a sadašnja Vlada u četvorogodišnjem mandatu planira početi graditi najmanje četiri nova energetska projekta.

Vrdoljak je kritizirao sporost u donošenju prostornih planova, pri čemu je spomenuo i Splitsko-dalmatinsku županiju gdje investori, kaže, šet godina čekaju taj plan.

"Treba te ljude kazniti, i ne dozvoliti da vas vode", kazao je pritom Vrdoljak.

Na upit kako komentira otvoreno pismo predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa u kojem kritizira Vladu i traži njenu rekonstrukciju, Vrdoljak je kazao kako je Sever trebao biti danas na predstavljanju vladinim mjera pa bi vidio informacije što Vlada radi, pa bi se nakon toga moglo sjesti s njime i čuti njegove prijedloge kako pomoći Hrvatskoj.

Uz Grčića i Vrdoljaka, na prezentaciji u Splitu sudjelovali su i ministar turizma Veljko Ostojić koji je predstavio Strategiju razvoja turizma do 2020. i planove investicija u turizmu, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govorio je o mjerama aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras o provedbi programa Poduzetnički impuls. Maras je podsjetio i kako je olakšano osnivanje tvrtki, iznoseći i podatak kako je otvoreno oko tri tisuće tvrtki za '10 kuna'.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac govorio je o prvim iskustvima u provedbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev predstavio je kreditne programe HBOR-a.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Drugovi Grčić i Vrdoljak su čisti kozeri! Zašto ne smanje broj općina i županija i ukinu te silne nametnike koji tobože predstavljaju iste, a onda normiraju procese? Onda bi se znalo što je red, a ne da lokalni kokošari reketare investitore i kasnije kukaju!

Kakvi su ovi jadnici, bez dana rada u realnom sektoru, teoretiziranje i trla baba lan. Tko normalan će uložiti u zemlju koja je malo tržište sama za sebe, te ima stotine parafiskalnih nameta.

A budale pa ko če vam investiratio u zemlji koja ima PDV 25%, porez na dobit 20% +12%, plus prirez 1% ???[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban]

New Report

Close