Eurostat: stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u lipnju pala 4. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/H , 31. srpanj 2015. u 14:35
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Bez posla je u Hrvatskoj u lipnju, prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata, bilo 292 tisuće građana.

Hrvatska je u lipnju ove godine zabilježila daljnji pad stope nezaposlenosti, četvrti mjesec zaredom, dok u Europskoj uniji i eurozoni već treći mjesec nezaposlenost stagnira, pokazuje u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, izračunata prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), u Hrvatskoj je u u lipnju smanjena na 15,3 posto, sa 15,7 posto koliko je prema revidiranim podacima iznosila u svibnju, i time se smanjila četvrti mjesec zaredom. U prošlogodišnjem je lipnju bila iznosila 16,9 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Bez posla je u Hrvatskoj u lipnju, prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata, bilo 292 tisuće građana, čime je njihov broj smanjen za sedam tisuća u usporedbi sa svibnjom. Na godišnjoj je razini broj nezaposlenih smanjen za 29 tisuća, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama Europske unije i dalje bilježe Grčka, od 25,6 posto u travnju, te Španjolska, 22,5 posto. Najnižu, pak, nezaposlenost imale su Njemačka, od 4,7 posto, i Češka, od 4,9 posto.

U usporedbi s istim razdobljem godine ranije, stopa nezaposlenosti u lipnju 2015. godine smanjena je u 21 zemlji članici, uvećana je u pet zemalja, a ostala je nepromijenjena u Francuskoj i Cipru.

Na razini Europske unije stopa nezaposlenosti izračunata ILO-ovom metodologijom iznosila je u lipnju 9,6 posto, što znači da je ostala na razinama iz prethodna dva mjeseca. U lipnju prošle godine iznosila je 10,2 posto.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti u lipnju ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna dva mjeseca, na 11,1 posto. U prošlogodišnjem lipnju iznosila je 11,6 posto.

Bez posla je u 28 zemalja EU-a prema procjenama Eurostata u lipnju bilo 23,296 milijuna građana, od čega njih 17,756 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u odnosu na prethodni mjesec smanjen u EU za 32 tisuće, a u eurozoni uvećan za 31 tisuću.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj broj nezaposlenih manji je u EU28 za 1,448 milijuna, te za 811 tisuća u eurozoni, utvrdio je Eurostat.

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU, u dobnoj skupini do 25 godina, u lipnju je iznosila 20,7 posto, kao i prethodna dva mjeseca, u usporedbi s 22,1 posto u istom mjesecu godinu dana ranije. U eurozoni je nezaposlenost mladih uvećana na 22,5 posto, s 22,3 posto u svibnju. U lipnju prošle godine iznosila je 23,6 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Bez posla je u lipnju u 28-članom EU bilo 4,724 milijuna mladih, od čega 3,181 milijun u eurozoni. Time je njihov broj smanjen na godišnjoj razini za 386 tisuća u EU, te za 225 tisuća u eurozoni.

Hrvatska je sa stopom nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 43,1 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju bila među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti mladih, zajedno s Grčkom, gdje je iznosila 53,2 posto u travnju, te Španjolskom, sa 49,2 posto, i Italijom, sa 44,2 posto.

Najniže su stope nezaposlenosti među mladima u lipnju zabilježile Njemačka, od 7,1 posto, Malta, od 10 posto, Estonija, od 10,1 posto u svibnju, te Danska i Austrija, od po 10,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close