Europske burze pod pritiskom slabljenja globalnog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2015. u 11:43
Foto: Thinkstock

Jutros je cijena dionice Tullow Oila pala više od 5 posto, a pojeftinile su i dionice Royal Dutch Shella i BP-a.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica nastavile klizati, pri čemu su indeksi u Londonu i Frankfurtu zaronili na najniže razine u sedam mjeseci, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.498 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,8 posto, zaronivši na najnižu razinu u pet tjedana.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,60 posto, na 6.364 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,05 posto, na 4.833 boda, a frankfurtski DAX 1,30 posto, na 10.542 boda.

Ulagače najviše zabrinjava nastavak pada cijena kineskih dionica već treći dan zaredom. U tom su razdoblju izgubile više od 9 posto, unatoč nizu mjera kineskih vlasti za stabilizaciju tržišta.

Strahuje se i da bi dugoročno usporavanje rasta kineskog gospodarstva, koje je podržavalo globalni rast nakon financijske krize 2008. godine, moglo loše utjecati na mnoge kompanije kojima je to veliko izvozno tržište.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, već danima su pod pritiskom i cijene sirovina. Cijene nafte i kovina skliznule su na najniže razine u šest godina, zbog čega su pod pritiskom dionice rudarskih i energetskih kompanija.

Jutros je cijena dionice Tullow Oila pala više od 5 posto, a pojeftinile su i dionice Royal Dutch Shella i BP-a.

Jučer objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da su i čelnici američke središnje banke zabrinuti zbog slabljenja globalnog gospodarstva.

Zapisnik je, doduše, pokazao da su čelnici Feda u velikoj mjeri suglasni da se američko gospodarstvo približilo točki kada bi kamatne stope trebale biti veće.

Međutim, upozorili su i da niska inflacija i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskog, predstavljaju prevelike rizike ako se prerano povećaju kamate.

Stoga su nakon objave zapisnika splasnula očekivanja da će Fed već u rujnu povećati kamate.

Do prije nekoliko dana tržišta su podržavali bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija. Međutim, trenutačno su u drugom planu.

"Sadašnja očekivanja po pitanju zarada u Europi su vjerojatno prevelika, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva. Možda će biti potrebne dodatne poticajne mjere Europske središnje banke", kaže Nick Lawson, direktor u Deutsche banci.

Citi banka je, pak, danas smanjila procjene rasta globalnog gospodarstva u 2016. godini s 3,3 na 3,1 posto, navodeći kao razlog značajno smanjenje procjena za eurozonu i Kinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close