Europa se mora temeljiti na prirodnom moralnom zakonu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 14:14
Papa Benedikt XVI. / EPA

Reforme društva koje dovode u pitanje tradicionalne oblike obitelji i liberaliziraju pobačaj i eutanaziju jako brinu Papu.

Papa Benedikt XVI. zatražio je od Europljana da se drže "prirodnog zakona" i "prava kako su oblikovani u Evanđelju", u poruci upućenoj sudionicima konferencije organizirane u Rimu o francusko-njemačkom Elizejskom ugovoru iz 1963.

U toj poruci napisanoj u ime Pape i objavljenoj u petak, kardinal i državni tajnik Tarcisio Bertone podsjetio je da su "i prije potpisivanja ugovora Konrad Adenauer i Charles de Gaulle sudjelovali na "misi pomirenja u katedrali u Reimsu" i "istaknuli da se politika temelji na načelima kojih se sama ne pridržava".

"Prirodni moralni zakon, koji je Stvoritelj upisao u srce čovjeka, vrijednosti i prava čovjeka oblikovani u Evanđelju predstavljaju temelj politike koja se doista stavlja u službu pravde i mira, kao i napretka čitave ljudske obitelji", dodao je on, u podsjećanju na značaj temeljnih kršćanskih korijena Europe.

Reforme društva koje dovode u pitanje tradicionalne oblike obitelji i liberaliziraju pobačaj i eutanaziju jako brinu Papu, dok samo manjina šefova država i vlada javno govori o kršćanskim uvjerenjima kao temelju političkog djelovanja, suprotno od onog kako je bilo prije 50 godina.

Na "tim će se temeljnim" vrijednostima Evanđelja "u budućnosti morati graditi politika kako sve ono što je učinjeno zajednički ne bi bilo dovedeno u pitanje novim izazovima i slijepim osobnim interesima, ili pak napušteno", ocijenio je.

U četvrtak su veleposlanici Francuske i Njemačke pri Svetoj Stolici Bruno Joubert i Reinhard Schweppe vodili na Papinskom gregorijanskom jezuitskom sveučilištu susret pod naslovom "Pedeset godina francusko-njemačkog prijateljstva u službi Europe: Europska unija model i za druga pomirenja?"

Komentirajte prvi

New Report

Close