Erste uveo mogućnost konverzije kredita u švicarcima

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2012. u 12:51
PXL

Za konverziju kredita ne plaća se posebna naknada, a provodi se uz primjenu srednjeg tečaja Erste banke

Erste banka u razdoblju od 1. listopada do 30. lipnja klijentima nudi mogućnost konverzije kredita svih namjena vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF) u kredite vezane uz euro (EUR), uz zadržavanje iste, odnosno važeće kamatne stope u trenutku ugovaranja konverzije, priopćeno je iz banke.

Jedini uvjet zadržavanja važeće kamatne stope jest da ona nije manja od minimalno dopuštene kamatne stope nakon konverzije, koja za stambene kredite iznosio 4,7 posto, adaptacijske 6 posto, a hipotekarne i konsolidacijske kredita "Iz minusa u plus" 8 posto. Korisnici CHF kredita čija je važeća kamatna stopa po kreditu niža od minimalne dopuštene nakon konverzije, ukoliko to žele također mogu konvertirati kredit uz popratno usklađivanje kamatne sotpe na minimalnu razinu, ovisno o vrsti kredita u korištenju. Za konverziju kredita ne plaća se posebna naknada, a provodi se uz primjenu srednjeg tečaja Erste banke.

Ugovaranje svih mjera (konverzije, produljenja roka otplate nakon konverzije te prijevremene otplate) obavlja se uz sklapanje aneksa ugovorne dokumentacije te uz trošak solemnizacije kod javnog bilježnika, stoji među ostalim u priopćenju.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (15)
Pogledajte sve

@Antiša
Sergej ti je dobro odgovorio

@SergejSad
HNB definitivno nije smio odobriti CHF kredite, ali činjenica svejedno ostaje da su građani ti koji su svojim pojedinačnim odlukama zaista i spekulirali s tim kreditima. Više ili manje svjesno – nebitno. Kad nema šerifa, onda sam biraš jel’ bježiš il’ pucaš po razbojnicima. Kad izostane regulacija HNB-a, onda sam biraš EUR ili CHF. Nije fer da su nam taj izbor ostavili na volju, ali bi još manje bilo fer da u konačnici svi, i dužnici u EUR i podstanari, plaćaju ceh takvih riskantnih osobnih financijskih odluka (iako ni to naravno nije sasvim nemoguć scenarij u ovoj ludoj našoj).
Naša ekonomija je visoko eurizirana što znači da su CHF stambeni krediti zapravo valutni [URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Asset-liability_mismatch]asset-liability mismatch[/URL] i to bez ikakvog hedžinga (jedini hedge je dakle uzdanje u svemoćnu državu ili pak tužba udruge Franak :P). A to je u stvari spekuliranje s najvrjednijom osobnom imovinom. S aspekta risk managementa to je sasvim suludo ponašanje. A onaj tko je već izgubio 30.000 EUR-a, a ipak ima izbor besplatne konverzije u EUR, se i dalje nalazi pred praktički istom risk management odlukom. S bitnom razlikom da mu je kapacitet za takav valutni rizik još i manji danas nego kad je dizao kredit jer je u međuvremenu već gadno popušio.
Istina, činjenica jest i da bi se po svim dosadašnjim pravilima CHF trebao vratiti natrag na grafu, ali Euro više nije marka nego marko-franko-lira-itd., a ovi tektonski poremećaji na financijskim tržištima lako mogu značiti da se ovdje piše neka potpuno nova povijest. A ako Euro ode u MP3, onda bi razlika između glavnice u CHF i EUR mogla biti nepojmljivo prevelika za pojedinačne ljudske sudbine. Nadajmo se da neće, ali ja se radije ne bih i dalje kockao s ovako visokim ulogom samo zato jer sam do sada već previše popušio. U lošim situacijama čovjeka obično najbrže sabere spoznaja da stvari uvijek mogu biti još i puno gore.

@Antiša, rekao bih da nije baš dobro biti paranoičan. Mogao bi netko zaključiti da su kamate na CHF bile manje nekad jer su bankari znali za nadolazeću krizu.. nisu.. bile su manje, jer je inflacija u Švicarskoj manja nego u Eurozoni, tj. vrijednost CHF se godinama sporije topi od vrijednosti EUR. Manje kamate, manja početna rata, dovoljno da oni (banke) imaju očekivani profit i da mi (dužnici) možemo na osnovu svojih primanja dobiti kredit..

Sve dalje je nažalost loša sreća, osobito za dužnike.

Ali, kao što se onda “znalo” da će CHF manje gubiti na vrijednosti od EUR, isto tako se sad “zna” da će CHF izgubiti dosta na vrijednosti.

@ Sasha76

Možda ja samo lupetam, ali ako ti nije bilo sumnjivo kada si dizao kredit u CHF zašto su na njega niže kamate nego na kredite u drugim valutama, onda bi ti nekom logikom sada trebalo biti sumnjivo zašto banke baš sada nude konverziju bez “svete naknade”?
Misliš li da u Erste banci rade dobri samaritanci koji žele pomoći ljudima koji su zaglibili u CHF?
Kad malo razmislim možda bi i ja razmišljao kao ti da imam kredit u CHF, možda je bolje prihvatiti gubitak i spriječiti mogućnost daljnjeg rasta franka, više ne gledati tečajnu listu i mirno spavati. Ali ovako kada gledam sa strane, racionalno postoji više razloga za pad franka nego za rast.

New Report

Close