EPH novinaru Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna zbog nedopuštenog otkaza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2015. u 15:26
Hrvoje Appelt, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Appelt je u tužbi isticao da je za vrijeme trajanja ugovora s Globusom objavio veliki broj tekstova od kojih je dvanast objavljeno kao ‘udarna vijest’ na naslovnici tog lista.

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Europapress Holding (EPH) novinaru Hrvoju Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna jer je utvrdio da EPH-ov raskid ugovora s Appeltom iz ožujka 2009. bio nedopušten.

Appelt je u tužbi tvrdio da je s EPH u lipnju 2008. sklopio ugovor temeljem kojeg je za ugovorenu naknadu obavljao novinarske poslove za tjednik Globus, no u ožujku 2009. EPH mu je raskinuo ugovor s obrazloženjem da ne izvršava ugovorom preuzete obaveze i ne pojavljuje se u redakciji Globusa. 

No, po Appeltovim tvrdnjama to obrazloženje nije odgovaralo istini jer je izričito ugovoreno da će kao novinar-istraživač raditi poslove u vlastitim prostorijama i na vlastitim sredstvima rada, osim kada "proces rada zahtijeva njegovo prisustvo" u redakciji Globusa. Suprotno bivšem poslodavcu novinar tvrdi da ga u tri tjedna prije raskidanja ugovora nitko iz redakcije nije kontaktirao i tražio da bude u njihovim prostorijama. 

Stoga je nastavio obavljati svoje poslove novinara-istraživača koji prvenstveno podrazumijeva rad na terenu povezan s više tada aktualnih tema. 

Appelt je u tužbi isticao da je za vrijeme trajanja ugovora s Globusom objavio veliki broj tekstova od kojih je dvanast objavljeno kao 'udarna vijest' na naslovnici tog lista. Ističe se i da je EPH, nakon raskida ugovora, o tome obavijestio i druge medije koji su to prenijeli kao vijest čime mu je povrijeđen ugled i čast, ali i onemogućen rad u nekoj drugoj redakciji. 

Zastupnici EPH u odgovoru su naveli da je Appeltova tužba u cijelosti neosnovana te su osporavali i visinu tužbenog zahtjeva. Isticali su i da je ugovor s Appeltom raskinut zbog njegovog kršenja obveza u veljači i ožujku 2009. kada je "izbjegavao bilo kakvu komunikaciju s glavnim urednikom". 

EPH je odbacio i da su druge medije obavijestili o raskidanju ugovora, ističući da je Appelt na HTV-u i pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije naveo da je dobio otkaz, iznoseći svoje viđenje razloga otkaza ugovora.

Tadašnji glavni urednik Globusa Nenad Polimac na sudu je kazao da je u redakciji Globusa Appelt "nekako izmicao, dolazio povremeno i malo objavljivao". Ponovio je da se nakon prigovora na njegov rad

Appelt prestao javljati na mobitel i dolaziti na posao što  je smatrao dovoljnim razlogom da mu otkaže ugovor.

No, novinarka Globusa Slavica Lukić je posvjedočila da je Appelt isključivo radio istraživačke teme koje su bile "neugodne za centre moći, a često i za samog izdavača". Appelt se s tim odlično nosio i pritom iskazivao hrabrost u prikupljanju podataka do kojih ostali novinari nisu mogli doći, kazala je Lukić, dodajući da o njegovoj kvaliteti svjedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoj rad. Dodala je i da je Appelt imao tzv. RPO status zbog kojega nije bio obvezan svakodnevno dolaziti u redakciju. 

Na upit je li moguće da je glavni urednik bio pod pritiskom od strane tadašnjeg vlasnika EPH Ninoslava Pavića, na kojega je pak pritisak vršio bivši premijer Ivo Sanader da 'smiri' neugodnog novinara Lukić je kazala da o tome nema saznanja, ali da je takvo što u tom trenutku svakako bilo moguće.

I svjedok Alen Galović je kazao da se od Appelta u Globusu očekivalo "preskakanje ograde", što je on i činio te donosio "najbolju robu".

Sud je iskaze Appelta i njegovih kolega novinara ocijenio istinitim, životno logičnim i uvjerljivim, dok je svjedočenje Polimca ocijenio djelomično istinitim i u većem dijelu subjektivnim. 

Protiv presude stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana koje mogu podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

6 godina – 1,2 miliona… nije loše 🙂

New Report

Close