Energetska obnova doživljava ‘boom’ u svim krajevima Hrvatske

Autor: Suzana Varošanec , 04. prosinac 2017. u 08:12
Za sada je potpisanih 202 ugovora u iznosu od oko 322 mil. kuna/Marijan Sušenj/PIXSELL

Upravo otvoreni Poziv vrijedan je 380 mil. kn, a s ranija dva poziva oko 1,25 mlrd. kn bespovratnog novca.

Oko 1,25 milijardi kuna iznose tri poziva iz područja energetske obnove čije je otvaranje u nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, s time da dva već ulaze u fazu realizacije kroz izvođenje više stotina projekta energetske obnove. 

Nedavno je otvoren i Poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora', što je treća tranša bespovratnih EU sredstva koja donosi 380 mil. kuna – pojedinačno od 80 tisuća kuna do 40 milijuna kuna za prihvatljive troškove projekata energetske obnove i korištenje OIE za zapušteni 'fond' javnog zgradarstva, čiji su korisnici tijela državne i lokalne vlasti, javne ustanove, vjerske zajednice i udruge koje obavljaju društvene djelatnosti. 

No, proširen je popis prihvatljivih društvenih djelatnosti pa se tako može sufinancirati primjerice i vatrogasna djelatnost, djelatnost zaštite i spašavanja te djelatnost humanitarne pomoći. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je od 2. siječnja 2018., a zasad još nema konkretnih reakcija na Poziv.  No, u ovom resoru potvrđuju da u realizaciju kreću već odobreni projekti kojima će se dodijeliti preko 344 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EFRR.

Za sada je potpisanih 202 ugovora u iznosu od oko 322 milijuna kuna vezanih za poziv 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' koji je zatvoren u veljači.  Kandidirana su 234 projekta, od kojih će se financirati 217 s ukupno 344 milijuna kn. Prve javne ustanove upravo kreću s radovima energetske obnove, a većinom je riječ o osnovnim školama i dječjim vrtićima.  I u okviru Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, drugom lanjskom pozivu, doznajemo da su započeli radovi na određenom broju višestambenih zgrada.

Dosad je potpisano 375 takvih ugovora vrijednih 367 milijuna kuna. Na taj poziv zatvoren krajem siječnja pristiglo je 649 prijava te je doneseno 584 Odluka o financiranju, što u konačnici znači više od 554 milijuna kuna.  Za završetak radova korisnici imaju rok od 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora, pod prijetnjom korekcija, pa i povrata bespovratnih sredstava, pa je važna komunikacija ako projekt zapne.

Ako korisnik tijekom provedbe uvidi da se radovi neće moći završiti unutar 18 mjeseci, a za to ima opravdane razloge, mora obavijestiti posredničko tijelo razine 2 (PT2) u pisanom obliku i bez odgađanja o svim okolnostima koje bi mogle ugroziti provedbu projekta ili uzrokovati kašnjenje. Ako se na temelju usuglašene odluke PT1 (MGIPU) i PT2 (FZOEU) u novonastalim okolnostima i dalje može provoditi ugovor, sklapa se aneks, a suprotnom dolazi do raskida ugovora i financijskih korekcija te povrata sredstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close