Memorandum: Sudski sporovi u mirovanje, ratifikacije kreće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 10:51
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije.

 Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade, koji je parafiran u četvrtak u Zagrebu, dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

>>> Pusić i Kajzer parafirali Memorandum o suglasnosti

"Ovo je rezultat jednog komrpomisa do kojeg se došlo relativno brzo i lako kada je postojala volja", komentirao je premijer Zoran Milanović, dodavši: "Nekada je volja najvažnija. Što je bilo bilo je, proces ide dalje svojim tokom i otklonili smo zadnju prepreku koja ustvari nikada nije trebala ni biti prepreka, ali to je život, to je politika i katkada stvari koje se naizgled čine jednostavnima traju dugo".

"Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije suglasne su da se rješenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije", navodi se u memorandumu u kojem se izražava odlučnost dviju vlada da se čim prije nađe sveobuhvatno rješenje za to pitanje. U tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

Hrvatska vlada osigurat će da se svi sudski postupci koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u svezi s prenesenom deviznom štednjom stave u mirovanje. Slovenska vlada osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

Uz to, hrvatska vlada osigurat će da se, s obzirom na rješavanje toga pitanja, ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje.

"Vlada Republike Slovenije obvezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske EU s ciljem da se postupak ratifikacije dovrši čim prije nakon potpisivanja ovoga memoranduma".

Memorandum će stupiti na snagu nakon što dvije države izvijeste jedna drugu da su izvršile svoj dio dogovorenih postupaka.

Memorandum će premijeri dviju zemalja potpisati na engleskom jeziku, navodi se u tekstu memoranduma.

Potpisivanje memoranduma u ponedjeljak u Mokricama

Vlada je u četvrtak prihvatila memorandum o suglasnosti sa Slovenijom na temelju kojeg će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesije i tako otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu do kraja ožujka te je ovlastila premijera Zorana Milanovića da u ponedjeljak u Mokricama potpiše taj memorandum.

Memorandum je jutros parafirala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je izvijestila da se dokument odnosi isključivo na prenesenu deviznu štednju, da je predvidio stavljanje u mirovanje postupaka koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima, da dvjema stranama daje vrijeme da problem riješe u okviru sukcesije te da će Slovenija, po stupanju memoranduma na snagu, pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora.

Kazala je i da bi pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao biti ratificiran do kraja ožujka.

Premijer Milanović najavio je da će parafirani ugovor sa slovenskim kolegom Janezom Janšom potpisati u ponedjeljak, 11. ožujka u Mokricama.

Kazao je i da je memorandum rezultat kompromisa "do kojega se relativno lako došlo nakon što se stvorila politička volja".

"Što je bilo, bilo je, otklonili smo prepreku koja nikada i nije trebala biti prepreka", poručio je Milanović.

Kad je riječ o stavljanju u mirovanje sudskih postupaka u Hrvatskoj, kazao je kako mu nikada nije bilo jasno komu ti postupci smetaju.

"U tim postupcima zastajemo, prenosimo razgovor na područje sukcesije i to je to. Obje strane su zadovoljne i ne shvaćam kakva je opasnost ležala u tim postupcima. Da je Hrvatska tu imala utjecaja, valjda bismo u zadnjih 20 godina uspjeli ishoditi nešto pozitivno za nas na našim sudovima, a nismo", rekao je Milanović.

Izvijestio je i da će parafirani memorandum slovenska vlada prihvatiti na sjednici koja je upravo u tijeku i ovlastiti Janšu da ga potpiše.

 

Komentari (7)
Pogledajte sve


mislio sam da nikad više neću glasati za HDZ, ali nakon ove nacionalne izdaje nema mi druge [emo_bijesan]

A po cemu je to HDZ bolji? I oni bi isto pristali na sve… sve je to isto nazalost, sebi napuni dzepove, a za nas koga briga.

Ne vidim u cemu je problem kad pristali mi na ovo ili ne, lovu vjer necemo dobiti. Sporovi pred sudom, ali od koga se naplatiti? Ovo je politikanstvo. Sumnjam da cemo lovu vise vidjeti(drzava), i onako i ovako.

Sukcesija… sami razmislite kada ce to biti… za sveto nigdarjevo 🙂

mislio sam da nikad više neću glasati za HDZ, ali nakon ove nacionalne izdaje nema mi druge [emo_bijesan]

Pusic nije pregovarala nego je ispunila diktat bezvezne drzave. Koji manjak odgovornosti……….UZAS I SRAMOTA. Na kraju krajeva, HR je mogla pristati na sve uviejte prije 3-4 godine (ZERP, Lj Banka i sl). Jadno i beskorisno….potpuno nekompetentna Vlada. Steta…..

Kako i na temelju čega bismo trebali više vjerovati ovim kukuriku cirkusantima i komandosima? Onaj ljepotan se igra batmana, a ova tetka čim zine izaziva proljev.

New Report

Close