Ekorentu Jakuševčanima odredit će Grad Zagreb

Autor: Josipa Ban,VLM , 09. rujan 2012. u 22:00

Promjenom pravilnika bit će omogućena isplata naknade za umanjenu vrijednost nekretnina. O njezinoj visini i roku otplate odlučivat će Grad Zagreb

Bijes građana Jakuševca napokon je smiren. Na sastanku s Mihaelom Zmajlovićem, ministrom zaštite okoliša i prirode, dogovoreno je da će promjenom pravilnika Jakuševčanima biti omogućena isplata naknade za umanjenu vrijednost nekretnina. O njezinoj visini i roku otplate odlučivat će Grad Zagreb.

Isplata ekološke rente ne može se, naime, regulirati Zakonom o otpadu jer ona ne postoji u državama Europske unije. Zato će se isplata naknade za umanjenu vrijednost nekretnina te njezina visina regulirati izmjenom pravilnika, a odgovornost će biti na gradovima i općinama. U slučaju Jakuševca, o visini i roku otplate naknade odlučivat će Grad Zagreb. “Pravedno je obeštetiti ljude koji žive u blizini odlagališta otpada jer živjeti pokraj otpada sigurno nije ugodno. Zato će Ministarstvo, za nekoliko dana, pronaći rješenje koje će gradovima i općinama omogućiti da pitanje naknade mogu drukčije regulirati”, istaknuo je nakon sastanka ministar Zmajlović. Ministarstvo će, pak, onima koji žive u blizini otpada umanjenu kvalitetu života i vrijednost zemljišta kompenzirati kroz pojačan standard komunalne i socijalne infrastrukture. Ministar Zmajlović upozorio je na to da je velika odgovornost u rješavanju problema otpada “koji se već 10 godina nije maknuo s mrtve točke” upravo na Gradu Zagrebu. Predstavnik mještana Jakuševca Darko Furić izrazio je zadovoljstvo ishodom sastanka i odbacio mogućnost novih prosvjeda. “Sad ćemo tražiti konkretne rokove”, najavio je.

Financiranje

Za sanaciju 104 mil. kuna
Financiranje sanacije i zatvaranje odlagališta provodi se putem sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, EU fondova i iz proračuna lokalne vlasti. Dosad je Fond isplatio ukupno 104 milijuna kuna za pripremne radove i izradu dokumentacije za 11 centara za gospodarenje otpadom. Samo tri centra, Kaštijun u Istri, Bikarac u Šibeniku i Mariščina u Rijeci, koriste i sredstva EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close