‘Ekomreža nije kočnica, donosi 200-300 milijardi eura godišnje’

Autor: Josipa Ban /VLM , 04. travanj 2013. u 21:01
Ramona Topić, Zavod za zaštitu prirode/PIX

Investicije i dalje moguće, tvrde u Ministarstvu.

Ekološku mrežu Natura 2000, koja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postaje dio europske ekološke mreže, treba gledati kao priliku, ali i uvjet za razvoj, a ne kao kočnicu.

Istaknula je to Ramona Topić, načelnica Odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Državnog zavoda za zaštitu prirode, na predstavljanju te ekološke mreže u srijedu u Vladi. Prema podacima studije Instituta za europsku okolišnu politiku, naime, Natura 2000 donosi između 200 i 300 milijardi eura koristi godišnje. Korist se, objasnila je Topić, mjeri kroz razne usluge koje očuvana priroda pruža putem održavanja vodotoka i kvalitete vode, očuvanja prirodnih oprašivača, krajolika, a i podržavanja turizma i rekreacije. Tako se, primjerice, pokazala je studija, samo od rekreacije na područjima ekološke mreže godišnje uprihodi od pet do devet milijardi eura, dok turistička potrošnja donosi između 50 i 85 milijardi eura. Ništa se neće promijeniti ni kad je riječ o investiranju u područje Nature 2000, na što se žalila Hrvatska komora inženjera građevinarstva. Dok se čeka odobrenje Europske komisije za predloženu mrežu, što može trajati do tri godine, "investicije će se moći izvoditi", rekla je Topić.

Postupak njihova odobravanja koji se primjenjuje od 2007. godine ostaje isti. Za svaku investiciju na području ekološke mreže obavit će se postupak ocjene prihvatljivosti kojim se traže mjere ublažavanja, a provodit će ga tvrtke licencirane pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Čak i kada nije moguće naći prikladne mjere ublažavanja, a u slučaju da ne postoji alternativno rješenje, objasnila je Topić, zahvat je moguće izvesti utvrđivanjem prevladavajućeg javnog interesa. Prijedlog Natura 2000 obuhvaća 29,64% površine Hrvatske, što nas stavlja među zemlje s najvećom biološkom raznolikošću u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close