EK zabranio prodaju Cemexa da nam cement ne bi poskupio

Autor: Marija Brnić , 06. travanj 2017. u 07:53
Cemexov pogon u Metkoviću preblizu je granice Hrvatske i BiH/Miranda ČikotiĆ/PIXSELL,

Europska komisija je nakon pola godine istraživanja zaustavila dogovorenu kupoprodaju.

Njemački HeidelbergCement i Schwenk, preko zajedničke tvrtke Duna Drava Cement, ipak neće preuzeti hrvatski Cemex. Europska komisija jučer je zabranila tu transakciju ocijenivši nakon provedene istrage da bi time bila narušena tržišna utakmica na hrvatskom tržištu cementa. 

Neuvjerljive mjere
Premda su i meksički Cemex i njemački kupci bili uvjereni da će predložene mjere biti dovoljno uvjerljive za pozitivnu ocjenu, Komisija je nakon pola godine istraživanja zaustavila dogovorenu kupoprodaju. "Raspolagali smo jasnim dokazima da bi ovo preuzimanje izazvalo rasta cijena u Hrvatskoj, što bi moglo nepovoljno utjecati na građevinski sektor. HeidelbergCement i Schwenk nisu ponudili odgovarajuće mjere za otklanjanje te zabrinutosti.

Komisija je stoga odlučila zabraniti preuzimanje kako bi zaštitila konkurentnost tržišta za hrvatske kupce i poduzeća", izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. Heidelbergov prijedlog temeljio se na davanju pristupa terminalu za cement u Metkoviću, kojeg u zakupu ima Cemex, no EK je taj prijedlog sporan i nedovoljno uvjerljiv s više osnova.  

Žalbeni postupak
Ocijenjeno je, naime, da ne omogućuje konkurentu gradnju novog cementnog pogona na jugu Hrvatske, što povećava troškove dolaska do kupaca i time ruši konkurentnost njegove cijene. Nuđen je samo pristup skladišnom prostoru bez postojećih kupaca, robnih marki, prodajnog osoblja ili uspostavljenog pristupa cementu. Osim toga, terminal ima ograničen prostorni kapacitet, a zbog položaja nadomak granici s BiH procijenjeno je da bi se vjerojatno koristio za opskrbu kupaca izvan hrvatskog tržišta.  

EK bi, kako se iščitava u odluci, dala pozitivno mišljenje da je, kao u ranijim slučajevima Holcimovog preuzimanja Lafargea i Heidelbergovo preuzimanje Italcementa, kao supstitut bila ponuđena prodaja jednog od tri hrvatska Cemexova pogona. Iz Cemexa su  nakon objave odluke EK poručili da će zadržati proizvodnju i nastaviti poslovati u Hrvatskoj, no, očekuje se da će uslijediti potraga za novim kupcem. Alternativa je i pokretanje žalbenog postupka, no upućeni drže da Heidelberg neće ići u tu bitku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close