EK Hrvatskoj i Sloveniji: Nastavite dijalog

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2018. u 21:59
Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva

Bruxelles traži da se izbjegnu potezi koji bi naštetili bilateralnim razgovorima.

Nastavite dijalog na svim razinama na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i izbjegnite bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku.

Tu je poruku službeni Bruxelles jučer odaslao prema Hrvatskoj i Sloveniji vezano za aktualni granični spor dvaju članica Europske unije. 

"Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda", rekla je na press konferenciji glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

Izjavila je i kako Komisija "pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu", mada dvije države tom prilikom nisu našle kompromisno rješenje za granični spor budući da Slovenija traži da arbitražna odluka na tu temu bude obvezujuća, a Hrvatska na nju ne pristaje zbog kompromitiranog arbitražnog postupka.

Hrvatski premijer naglasio da granica mora biti određena  tako da je mogu prihvatiti obje zemlje i oba parlamenta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close