Edukacijski programi prate potrebe na tržištu rada

Autor: Majda Žujo , 12. rujan 2013. u 22:00
Jurij Toplak, predstojnik europskog poslovnog studija Alma Mater/Anto Magzan/PIXSELL

U Karlovcu, Bjelovaru i Zagrebu od ove će se jeseni izvoditi diplomski program Europske poslovne studije.

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, hrvatski su studenti dobili mogućnost studiranja na bilo kojem sveučilištu unutar Unije. No, to je pridruživanje omogućilo i europskim sveučilištima da otvaraju svoje podružnice u Hrvatskoj bez posebne dozvole.

Tako će od ove jeseni u Karlovcu, Bjelovaru i Zagrebu studentima na raspolaganju biti europsko sveučilište Alma Mater Europea. Riječ je o sveučilištu koje je osnovala Europska akademija znanosti i umjetnosti u Salzburgu, a svoje centre ima u različitim europskim gradovima."U Karlovcu, Bjelovaru i Zagrebu od ove će se godine izvoditi diplomski program Europske poslovne studije. Radi se o diplomskom studiju, dakle četvrtoj i petoj godini, a završetkom studija studenti će steći akademsku titulu magistra europskih poslovnih studija", kaže nam Jurij Toplak, predstojnik Europskog poslovnog studija Alma Mater. Dodaje da se ne radi o studiju koji je usko poslovni već nudi mnogo znanja o Europskoj Uniji. 

 

120studenata

moći će se upisati na jedan od tri smjera

Studiranje na iPadu
"Unutar studija postoje tri smjera. Prvi semestar isti je svim studentima, a nakon toga se mogu opredijeliti za ono što ih najviše zanima – projektni menadžment, europske integracije ili regionalni razvoj", kaže Toplak dodajući kako je studij prilagođen studentima koji rade. Predavanja će se održavati petkom navečer i subotom ujutro, a individualni rad studenti će odrađivati samostalno ili u grupama, preko iPada koji će dobiti prvi dan studija.Na fakultet se može prijaviti svatko tko je završio prediplomski trogodišnji ili četverogodišnji studij po starom programu, a biti će odabrane tri grupe sa četrdesetak studenata. "Životopis i motivacijsko pismo bit će odlučujući kriterij pri odabiru", kaže Toplak dodajući kako je prvotno bilo planirano otvoriti studije u Karlovcu i Bjelovaru, ali zbog velikog interesa odlučili su otvoriti i u Zagrebu.

"Sukladno strategiji EU, cilj nam je započeti razmjenu znanja i iskustava u manjim centrima u kojima ne postoje sveučilišni studiji, ali gdje postoji volja građana za stjecanjem novih znanja uz rad ili samostalno. Upravo im Europska akademija znanosti i umjetnosti, kroz studij Alma Mater Europea, omogućava edukacijski program koji pojedincima pruža šansu za pozicioniranje na još neotkrivenom tržištu rada", kaže Toplak dodajući kako se studentima pružaju velike mogućnosti ne samo zapošljavanja u europskim institucijama već i u privatnim poduzećima. Profesori ovog studija vrhunski su stručnjaci poput Klemena Jaklića koji predaje na pravnom fakultetu na Harvardu, zatim talijanskog profesora Carla Pelande koji je predavao na mnogim poznatim sveučilištima u svijetu, a bio je i savjetnik generalnog tajnika skupštine UN-a. Među profesorima su i dva bivša slovenska ministra, a hrvatske radionice o europskim fondovima vodit će Ivana Novoselec iz konzultantske tvrtke iz Zagreba.

Cijena studija
S obzirom da je Alma Mater Europea neprofitno sveučilište, Toplak kaže da je školarina takva da se mogu pokriti troškovi održavanja studija. "Ovakav studij bi na privatnom učilištu stajao oko 5000 eura, a kod nas stoji 2700 eura. Studenti plaćaju 700 eura prilikom upisa, a ostalo mogu platiti na rate", kaže Toplak. U cijenu su uključeni svi troškovi studiranja, literature, putovanja i svega ostalog što studij nudi. No, studenti će za sada imati prilike studirati samo na diplomskoj razini, dok se u budućnosti očekuje i preddiplomski studij kao i proširivanje na druge smjerove, kao što je gerontologija, znanstvena disciplina koja se bavi svim aspektima starosti, a sve je više tražena na tržištu rada. No, još se ne zna kad bi studij mogao biti proširen. "Prijave za studente traju do 16. rujna, a nakon toga slijede upisi. Nastava počinje 1. studenog. Svi su dobrodošli da se prijave", zaključuje Toplak. 

Poželjna zanimanja 

Osiguran posao i prije kraja studija

Europska akademija znanosti i umjetnosti, koja je osnivač studija Alma Mater Europea, okuplja 1500 znanstvenika iz cijele Europe, a među njima je i 29 Nobelovaca. Znanstvenici sa različitih sveučilišta prije nekoliko su godina zaključili da nisu dovoljna samo nacionalna i lokalna sveučilišta, već bi bilo dobro da se to znanje povezuje i da se studentima ponudi zajedničko znanje svih njih. Europska akademija znanosti i umjetnosti u Salzburgu utemeljila je zato europsko međunarodno sveučilište Alma Mater Europea. Već tri godine sveučilište djeluje i u Sloveniji, a preko njega se otvara i studij u Hrvatskoj. Upravo u Sloveniji studira najviše studenata ovog sveučilišta, a 800 ih je samo u Mariboru. Najpopularniji studij tamo je fizioterapija, jedno od najtraženijih zanimanja u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama, a svi studenti fizioterapiju imaju garantiran posao i prije no što diplomiraju. Osim toga, vrlo je popularan studij sestrinstva kao i gerontologije. "Gerontologija je vrlo popularno zanimanje i to je jedno od zanimanje budućnosti. Populacija stari, a ljudi bi u starosti putovali, radili na računalima, studirali… Sve to treba prilagoditi njihovim potrebama, a upravo je to ono što gerontolozi rade u suradnji s različitim organizacijama, turističkim agencijama, tvrtkama, građevinarcima i slično", kaže Toplak.

Komentirajte prvi

New Report

Close