E-vozilo, prirodna kozmetika i BodyRecog u Japanu dokazali globalni uspjeh

Autor: Marta Duić , 14. kolovoz 2017. u 14:07
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski poduzetnici vratili se s Design and Invention Expoa ovjenčani vrhunskim odličjima.

Kao magistra farmacije Mirjana Brlečić nerijetko je izrađivala kozmetiku za sebe, dijeleći savjete o njezi kože stalnim klijentima u svojim biljnim ljekarnama. Danas je ta njezina vještina izvrsno uhodan biznis pod imenom Nikel, prirodni kozmetički asortiman već su upoznali potrošači i izvan granica Hrvatske, a originalne recepture osigurale su joj globalna priznanja. S još jednim – i to zlatnim upravo se vratila iz Japana. U slavlju joj se pridrižilo još osam hrvatskih inovativnih poduzetnika koji su na Japan Design and Invention Expou nagrađeni s devet najviših odličja.

Sva priznanja za svoje inovacije vjerojatno već teško može pobrojati i Vjekoslav Majetić, osnivač Dok-Inga kojem je u Japanu zlato dodijeljeno za “Tom Tom” – multifunkcionalno električno vozilo. Majetić je poznat kao kreator prvog hrvatskog električnog automobila XD Concept, a upravo je Poslovnom dnevniku u lipnju prvi put otkrio da radi na nasljedniku – YD-u. U ponudi ove inovativne kompanije je i prvi hrvatski e-motocikl Core. Za potrebe istog članka Majetić nam je tada bio otkrio da upravo za Tom Tom pregovara o izvozu jer ga, rekao je, jedna multinacionalna kompanija želi za brzu dostavu u užurbanim, napućenim sredinama. Jesu li pregovori urodili suradnjom nismo uspjeli doznati.

Japan je označio još jedan globalni uspjeh i za tvrtku Live Good iz Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb. Inovatorica i poduzetnica Anite Bušić, inače magistra molekularne biologije, osmislila jednu od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa –BodyRecog. Riječ je o sustavu za poboljšanje učinka treninga te procjenu zdravstvenog stanja koji je prvi put pobrao ovacije na Olimpijskim igrama u Brazilu, nakon čega je osvojio brojna odličja. Saveza hrvatskih inovatora objavio je kako je na Expou najuspješniji hrvatski izložak bila “roto rašpa”, Ivana, Tomislava i Romana Krunića, koji su uz zlatnu medalju dobili i posebnu nagradu. Među nagrađenima su i Kontracepcijska spirala za pse, autora Almira Karabegovića, Mini elektronski boks Pavla Potočkog, Željezničko-cestovni prijelaz RLC23, Zvonimira Viduke i Integrirani tehnički podsustav za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću, Dubravka Rogalea i Snježane Firšt Rogale.    

Komentirajte prvi

New Report

Close