E-dozvolom će investitori na internetu pratiti u kojoj je fazi izdavanja građevinska dozvola

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2014. u 09:30
V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Spomenutim bi se sustavom, koji bi se trebao predstaviti za 10 dana, skratila lista čekanja za građevinsku dozvolu na 30 dana, umjesto dasadašnjih 300.

Projekt  e-dozvola, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja bi se trebao pokrenuti kroz desetak dana. Iako se najavljivalo da će sustav profunkcionirati početkom prošle godine, predstavljanje projekta se ipak odgodilo za kraj siječnja tekuće godine, piše Novi list.  

Uz pomoć sustava  e-dozvole bi korisnik imao uvid u kojoj je fazi izdavanje određene građevinske dozvole, dok će nadležno ministarstvo pratiti rad svojih službenika. Tako će se moći uočiti slabe točke tijekom birokracijskih postupaka za izdavanje dozvola te ih se uspješno suzbiti.

 Također, za osposobljavanje sustava je utrošeno oko 5 milijuna kuna, međutim, točan iznos i detaljne informacije o radu sustava trebalo bi predstaviti ministarstvo Anke Mrak Taritaš. Spomenutim bi se sustavom trebala skratiti lista čekanja za građevinsku dozvolu.

Podsjetimo, novim zakonima je od sada za gradnju potrebna samo jedna građevinska dozvola koja bi se trebala izdavati na temelju glavnog projekta. Također, investitor uplaćuje osam dana prije radova komunalni i vodni doprinos prije nego što dobije dozvolu. Novim se zakonom  predviđa  reguliranje i kažnjavanje investitora novogradnji, s tri tisuće kuna svakog mjeseca, koji ne dovrše i ne urede fasadu ili dvorište u roku pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset u slučaju ostalih gradnji.

Kako u Hrvatskoj investicije često zapinju ili stoje zbog loše komunikacije upravo između investitora i jedinica lokalne i regionalne samouprave, na kojima se temelji svaki investicijski projekt i početna su točka za svu daljnju projektnu dokumentaciju, upravo bi projekt e-građevinske dozvole trebao ubrzati tu komunikaciju te je učiniti transparentnijom. Putem novog sustava, naime, svaki će investitor, kao i svatko tko to poželi, moći pratiti sve korake koje uprava poduzima u rješavanju njegova zahtjeva.

Međutim hoće li sustav funkcionirati prema predviđanjima ministarstva, pokazat će vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close